Thursday, 31 January 2013

kenapa adik-adik buat macam ni?

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum...
hari ini, ainul memang takde mood sangat2!
TENSION!

kenapa adik-adik buat macam ni dakat kami?
apa salah kami? 
kak-kak form5 dah bagi semangat dekat korang.
dari tahun lepas korang buat perangai yang sama...
Akak sedih dengan korang. 
perangai korang TEROK!

bekas accident dekat kaki akak tak elok lagi, korang tahu tak?
kak ainul try lari. kak ainul try dapatkan top 10.
tapi, tak berjaya. kedudukan kak ainul no. 12. 
sikit je lagi, tapi alhamdulillah, kak ainul dapat sumbangkan satu mata.
tapi, korang... takde usaha.
alasan korang,
"muka saya ni, mana pernah top10 akak.."

tu alasan korang! 
 cuba tanya kak emy korang. pernah ke dia berada dalam top 10?
tak pernah pun... tahun ni korang tengok. dia lari dapatkan top10.
untuk markah firqah umar. untuk korang.

selama ni kak ainul pernah ke dalam top10? 
tak pernah! tu pun tahun lepas, sekali je... 
tahun ni kak ainul gagal... tapi kak ainul usaha, untuk kejuaraan rumah biru.

korang ada ke usaha macam tu?
kalau korang cakap penat? 
kiteorang pun penat! kiteorang lari laluan yang sama juga.
kiteorang tak terbang pun, kiteorang lari... 
faham tak perkataan LARI? 
kiteorang penat, kiteorang jalan..
tapi takde la nak jalan dari awal hingga akhir. 

mungkin korang tak pernah ada perasaan kut.
kalau orang bagi semangat tu, tolong lah buat sungguh2. 
orang bagi harapan dekat kita. tolong jangan hampekan....

korang tak pernah fikir perasaan orang lain. 
kecewanya kiteorang, kak emy korang hampir give up. 
sebab perangai korang.... :'(

korang bukannye tak baik, korang baik..
tapi korang tak rasa apa yang kami rasa.
dan kalau korang buat dekat kami macam ni...
tengok saat korang pimpin nanti..
adik-adik bawahan korang akan buat lagi terok dekat korang. 

ingat itu....

3 comments :

  1. Senyum je... kita tembak diorang dengan doa okay! Sungguh doa itu senjata org beriman kan kan. the rest, kita serahkan pada Dia. yakin pada janji Dia dlm surah al-Insyirah, ayat 5-6. Setiap kesusahan itu pasti akan ada kemudahan, in sya Allah.

    uhibbuki fillah abada. <3

    ReplyDelete
  2. Faham sngat2 perasaan awk bila adik2 nie x dngar ckp lah, buat hal lah, bg brjuta2 alasan... Smpai nk nangis air mata mngalir, but apa bleh buat.
    Sabar & berdoa jer lah spaya diorng brubah.. Nsib baek ada sokongan dari kawan2. Lega skit..

    ReplyDelete
  3. Allah menguji hambaNya tanda Dia masih sayang.
    kesabaran seseorg tu ada tahap, tapi... kena sabar jgak. harap2 adik2 pham.
    thank kak najwa and puteri nur hidayah sbb sudi bgy support. ^_^

    ReplyDelete