Friday, 14 December 2012

kahwin, kahwin and kahwin!

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum. ^_^
hehe... ainul baru bangun dari kejatuhan diri sendiri. 
so..., hidup lebih semangat dengan bantuan ALLAH. 

bola?
ainul tengok!!!! Malaysia kalah! 
hehe.. takpe, bukan rezeki kite. tu la... penyokong tengok bola tak ingat solat, tak berdoa. macam mana nak berjaya. :P
pape pun, terima je la takdir. tak perlu salahkan orang lain. 
Allah lebih mengetahui. ok? 

*menang kalah, adat perlawanan*

I think, lari tajuk la. hehe... tadi mukaddimah.
*ini blog saya, suke hati saya nak buat apa. :P

tengok balik tajuk? kalau dah rasa lupe tajuk la... hehe
kahwin?! 
kenapa? nak kahwin dah ke? tengok pula umur ainul?
berapa umur ainul? hehe... awalnye?.

mana ada nak kahwin, muda lagi la...
nak belajar dulu. banyak lagi tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. 

but, bile balik kampung. 
20 / 12 / 2012 ni, acu ainul kahwin.
oh my God! 

dalam family umi ainul, acu ainul anak last. dah kahwin.
sebelah abah ainul, pakcik ainul pun dah kahwin. 
semua dah kahwin. habis tu? kenapa dengan ainul?

alaaaa.... takkan you all tak tahu? tak pernah rasa ke? tak pernah ditanya oleh sanak-saudara ke?
hmmm.... kalau semua dah kahwin, tok dengan tokwan ainul tanye pulak cucu putri dia yang sulung ni.
"ainul bile nak kahwin? 
tak payah belajar... nanti dok kat dapo jugak.."

tapi, ainul rase nak belajar jugak. 
nak kerja, nak bantu suami ainul jugak nanti. 
sebab dunia sekarang ni. dengan ekonomi yang tak teratur.
harga barang meningkat, gaji pekerja sikit. so, suami isteri kena bekerja. 

dalam fikiran ainul macam tu la... hehe. 
apa-apa saja yang you all fikir, biarlah mampu memberi kejayaan kepada diri you all.
okey? 
fikir-fikirkan... dan selamat beramal.

salam semanisenyumanmu. ^_^

Saturday, 8 December 2012

jaga diri baik2.

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum.
 and hye or hai or hello! hehe.. ^-^
hmm... pertama sekali, ainul buka dashboard. pergi dekat post lepas-lepas tu.
and WAW! I see, post pasal warkah cinta paling ramai orang view. 
huhu.. THANK FOR ALL yang sudi view tu.. 
*satu senyuman manis saya beri pada anda. 
or
saya beri senyuman yang menawan
(pilihlah senyuman mana korang nak) :P

huh! penat... 
baru habis kemas beg, nak pergi oversea. 
oh! OVER sangat!. :P

btw, oke. nak pergi langkawi kan? 
atau pun nak pergi mana-mana je la... 
take care okey? jage diri, jage iman, jaga hati.
ingat ALLAH!.

*segala kebahagian, segala rezeki datangnye dari ALLAH.
so, bersyukur lah...
Alhamdulillah.

opss!.., sebelum terlupa. jangan lupa bawa balik coklat satu bag untuk ainul oke?
OVER! hehe.. ^_^
sekian. 
salam semanisenyumanmu. ^_^

Tuesday, 4 December 2012

Warkah Cinta.

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum. ^_^

hehe.. apa khabar? apa you all buat cuti-cuti ni?
sebelum, mulakan citer. mari kita sama-sama tadah tangan.
untuk mendoakan kesejahteraan saudara kita di GAZA.

"Ya ALLAH, selamatkan lah saudara-saudara kami di gaza. 
sungguh mereka hambaMu yang amat memerlukan pertolongan dan perlindunganMu."
Amin.... :)

Alhamdulillah, moga doa kita dikabulkan. 

today, ainul nak kongsi pasal cerita ni.
you all pernah tengok tak cerita ni tak?,
V
V
v
*Warkah Cinta*

  fisrt time ainul tegok citer ni time 27/11/2012. tapi citer ni start pada 20/11/12 disiarkan di TV al-Hijrah, pada pukul 8:30 malam. setiap hari SELASA - KHAMIS. 
Sebenarnya cerita ni diadaptasi dari sebuah novel yang bertajuk Warkah Cinta Berbau Syurga, hasil karya A.Ubaidillah Alias. 
tengok iklan citer ni macam best. So, malam tu ainul tengok la.. Bagi ainul best la jugak sebab pelakon utama dia...  hehe.. ^_~

JOM tengok!, siapa pelakon utama citer ni..
v
v
v
v
v
v
Pelakon-pelakon utama cerita ini adalah ..................................

> Imam Muda Nazrul Izwan sebagai AMIR Mukhlis
dan Heliza helmi sebagai WARDAH.  :) 

dan bawah ni antara pelakon-pelakon cerita ni jugak,

*hehe.. nice.. ;)

dekat post kali ni jugak, ainul nak kongsikan jugak sinopsis citer ni;

 
Amir Mukhlis
adalah penuntut di Maahad Tahfiz Al-Quran dan ditakdirkan berkenalan dengan pelajar Naim Lilbanat iaitu Wardah dalam satu sesi pertemuan antara redaksi sekolah. Amir dibesarkan dalam keluarga yang subur dengan atmosfera agama. Beliau dididik dan dibesarkan oleh ibubapa yang faham asas-asas agama dengan baik. Malah, ibubapa Amir sering berbicara dan memberitahu bahawa Amir perlu menjadi pemimpin apabila beliau besar nanti. Disebabkan itu, Amir sangat fokus pada pengajian dan komitmennya amat tinggi terhadap pelajaran.

Wardah pula berasal dari keluarga yang agak kucar-kacir disebabkan bapanya mempunyai beberapa karekter yang negatif. Bapa Wardah seorang yang materialistik dan tidak menyukai karekter agamawan. Dia juga tidak mahu Wardah belajar di sekolah agama kerana memandangkan jaminan kerjaya yang kurang cerah. Bagi bapa Wardah, belajar agama adalah membazir masa dan wang, kerana tiada pulangan besar yang diperolehi daripada ilmu agama. Berbeza dengan ilmu profesional yang lain. Wardah cuba menyedarkan bapanya bahawa tanggapan seperti itu adalah salah. Atas dasar itu, beliau mahu mencari bakal suami yang berprinsip dan boleh menjadi tauladan kepada keluarganya.

Dari konflik keluarga itu membuatkan Wardah sentiasa mencari-cari lelaki ideal yang sesuai dijadikan tempat sandaran. Akhirnya, pertemuan secara tidak sengaja dengan Amir membuahkan cetusan rasa kagum dalam diri Wardah. Wardah mengambil langkah pro aktif dengan meminta sepupunya Rahim yang belajar di sekolah yang sama dengan Amir Mukhlis. Wardah cuba mencuri perhatian Amir melalui bantuan sepupunya Rahim, namun Amir tidak mahu memberikan respon. Dia berkeras tidak mahu bercinta demi menjaga kesucian agama dan status penghafaz al-Quran.

Dalam diam, Amir menghormati Wardah dan mengkaguminya disebabkan Wardah dalah antara pelajar terbaik sekolah Naim Lil Banat. Secara berhati-hati Amir cuba memberi nasihat dan peringatan kepada Wardah agar tidak bercinta dan mengikut gelora emosi remaja yang mudah dibuai kasmaran. Wardah menjadi keliru adakah Amir menyukainya atau tidak? Beberapa kali Wardah cuba mendapatkan kepastian, namun Amir tetap menggantung jawapan.

Amir pernah memberitahu kepada Wardah “Kalau ada jodoh, tidak ke mana. Takkan lari gunung dikejar” Dengan harapan Wardah mengerti bahawa dia akan setia. Malah, Amir juga cuba untuk tidak mencari orang lain. Namun, ungkapan seperti itu tidak mampu meyakinkan Wardah. 


sinopsis seterusnye, tekan Warkah Cinta ni yer... 


salam semanisenyumanmu. ^_^

Friday, 16 November 2012

perasaan dua DALAM satu

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

hyep! hyep! hurey!
hyep! hyep! hureeeyyyy!!!!!!!
pak best! macam baru bebas dari jajahan je...

ouh, you know why? 
I baru habis ambil MASTER tau tak!
hebat tak? haha.. gelabah jer...

sejujurnya, ainul baru habis exam SMA (sijil menengah agama). 
negeri selangor ni exam lambat kut... 
grr.. negeri lain semua dah habis exam, just SPM je...
kiteorang, fomr4 ni.., kena join sekali student SPM kat asrama. 
 hari ni, 16/11/1202 baru habis exam. 
MERDEKA!!!!! 

happy, memang la happy..
tapi, result belum tentu Okey.
so, dalam haPpy ada kerisauan.
because, soalan dia susah yang teramat sangat!. (ayat hiperbola)
harus terus berDOA.

*bukan time susah je berDOA, anytime OKEY!*

chop! student sekolah SMK tau ke pasal exam ni?
mungkin ada yang tau, dan mungkin ada yang tidak tau. kan?

so, ainul nak bagitau. 
ada sesetengah orang kata, rugi kalau tak sekolah agama sebab sekolah agama ni ilmu dia dua kali ganda. 
ilmu DUNIA dia dapat, ilmu AKHIRAT pun dia dapat. 

tapi, bagi ainul... 
tak kisahla walau dimana pun kita berada, kita haruslah berilmu
kalau kita kehendak ilmu tu, mesti kita akan berusaha untuk mencari ilmu tu kan?...

seperti sabda Nabi S.A.W :

"Barangsiapa yang inginkan dunia, hendaklah ia berilmu.
Barangsiapa yang inginkan akhirat, hendaklah ia berilmu.
Barangsiapa yang inginkan kedua-duanya, hendaklah ia berilmu."


Salam semanisenyumanmu~ :)

Saturday, 10 November 2012

Tuhan jagakan dia. ^_^

Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara.

Assalamualaikum.. :)

oke, sebab ainul tengah busy ngan exam SMA.
ainul nak kongsi lagu ni jer...

*moga terhibur*

wassalam...

Saturday, 27 October 2012

~wanita ibarat mawar~


*Dengan lafaz BISMILLAH, ku mulakan bicara*

Bunga mawar mempunyai kecantikan yang unik dengan kelopak-kelopak, warna serta baunya yang harum. Setiap bunga mawar pasti ada durinya.Begitulah setiap kejadian dari Allah ada hikmahnya. Biasanya bungamawar sinonim dengan wanita, kecantikan seseorang wanita dikaitkan dengannya, begitu juga dengan keharumannya diibaratkan sifat wanitayang lemah lembut dan berbudi bahasa. Warnanya juga dapat menarikperhatian. Mawar juga punyai duri-duri, kiranya tidak berhati-hati jari akantersusuk durinya sewaktu mahu memetik atau memegangnya.

Akan lebih indah dan menyenangkan lagi apabila anda mampu memetiknya sendiri dipohon. Tetapi hati-hati jika ingin memetik bunga mawar kerana tanpa anda sadari duri-duri disekelilingnya pasti akan melukaimu jika tak berhati-hati. Namun, jika Anda mampu mengatasi duri-duri itu maka Anda akan mendapat-kan mawar yang cantik dan menawan. Kemudian jadikan hiasan.

Jadilah wanita yang berakhlak mulia, mempunyai budi pekerti yang baik.Tahu menghargai diri sendiri dan pandai mengendali harga diri. Tidak mudah terpetik duniawi semata-mata mengikut nafsu juga jauhi dari anasir jahatyang cuba mempengaruhi dan unsur-unsur yang negatif yang akan merosak-kan hidup anda.

Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apajua. orang yang bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidakakan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta dirahmati-Nya sentiasa.

 

*buat renungan sahabat, moga beri manfaat*

Saturday, 29 September 2012

perasaan yang melanda.

bismillah.. 
Salam alaika, and salam sejahtera semua. 

lama tak update, first sekali takde mood nak update *malas sangat*
second, tengok la dashboard dah berubah wajah! macam ape je.. grrrr.. gigit kang!
oke, sabar! 
*HIDUP HARUS ADA PERUBAHAN*

dua minggu lepas, ainul baru selesai trial exam SMA. (sijil menengah agama) exam ni untuk form4 je...
kalau kat kedah, kami panggil SMRA (sijil menengah rendah agama)
sebab apa kedah panggil SMRA? 
sebab kalau time form 6, kami ada STAM ( sijil tinggi agama menengah) ini dapat membezakan sijil tinggi dan sijil rendah. ^_^
hebatkan student sekolah agama ni?

bila kita jadi student sekolah agama, kedua-dua ilmu DUNIA dan AKHIRAT kita akan dapat.
tapi..., ada juga sebahagian orang yang tak bersekolah agama, tapi dia amat minat dengan ilmu AGAMA. 
so, sudah pasti dia akan BERUSAHA untuk mencari ilmu agama tu. 
 dan... dengan ilmu AGAMA yang kita miliki, insyaALLAH, ia dapat menyelamatkan kita di AKHIRAT kelak!. ^_~

hmmm... sekarang ni, time untuk start mentarbiah diri. you know why? 
because, I want to success in my exam. 
please, pray for me!. and thank. 
may ALLAH always bless you. 
>,<

and now, I don't know why? 
just say "Ya ALLAH" air mata terasa bagai hendak mengalir.
hati ainul terasa sebak.
ainul mohon, doakan ainul sekali lagi. 
moga kamu sentiasa dalam keredhaanNYA. =)

sekian, doakan kejayaan ainul. 
insyaALLAH, para malaikat juga akan mendoakan kebaikan untuk diri kamu. 

sekian, salam sayang dariku untukmu teman. ^_^


Friday, 14 September 2012

kenapa terasa rindu teramat sangat, abangku?

dengan lafaz BISMILLAH,
ku hulurkan SALAM RINDU buatMu.. 

**bila berjauhan dengan orang yang kita sayang, pasti terasa 
sedih+rindu
 yang teramat sangat**

Ya ALLAH, sungguh Engkau mengetahui apa yang hambaMu rasakan.. T_T

hari jumaat, 7/9/2012 tu lah tarikh abangku berangkat ke Jordan untuk meneruskan jihad dia sebagai seorang pelajar, seorang anak dan seorang hamba ALLAH. :)

dari malam jumaat lagi, ainul dah mula tak tenang kat asrama.
kat kepala, dah start fikir macam2... moga perkara buruk tidak berlaku keatas diri abangku nanti.

"cikgu, boleh saya balik? nak hantar abang pergi Jordan".
dalam nada gurauan, cikguku menjawab, "abang kamu nak pergi Jordan, biar je la dia pergi".
**Ya ALLAH, sampainye hati cikguku cakap macam tu...**
tapi lastly, dapat balik jugak... cikgu pun ada perasaan, dia faham hati student2 dia.
sayang cikgu. <3

bila dah dapat balik, memang terasa ainul antara student yang bertuah.
nak tahu sebab ape? haha!! sepatutnye budak2 asrama semua tak boleh balik sebab hari sabtu ade sekolah ganti. sian mereka yang nak balik, tapi tidak diizinkan. :P

 **kami menanti kepulangan angah**

Angah..., bertuahnye jadi angah. apa yang diingikan, hampir semuanye tercapai.
cemburunye..
itulah nikmat bila kita pandai menjaga hubungan dengan ALLAH, IBUBAPA, RAKAN2 dan semua orang lah.  :)

angah..., nasihat dan pesanan angah, ainul cube usahakan.
insyaALLAH, dengan bantuan ALLAH, ainul belajar sungguh2.
insyaALLAH, dengan kasihNya ALLAH, kami semua akan jaga umi abah baik2.
 angah penyubur kasih dalam keluarga ni.
Thank ya ALLAH. :')
 
**tak pernah terfikir, akan berasa bersendirian bila angah takde**

harap dalam masa 4 tahun ni.., angah ada rezeki untuk pulang ke sini.
rindu sangat! kalau dapat pergi mekah, jangan lupa doakan keluarga kat sini. :')
dan berharap, angah ada bawa balik barang yang ainul mintak tu. ^_^

lastly, jadilah seorang pejuang ISLAM abangku.
teruskan berjuang angah, jaga diri. kenang angah dalam doa seorang adik dan juga keluarga. :')
 moga dalam perlindungan ALLAH.

sayang ANGAH sangat2! @_@


syukran abangku, ajjihad fi sabil lillah.

Friday, 7 September 2012

kamu perlu sedar.

Sungguh KAMU perlu SEDAR

*Jangan berasa tidak suka seseorang itu
kerna sifatnya juga perangainya 
kerana setiap manusia diciptakan ALLAH
dalam tidak sempuran.*

*Jika kamu tidak suka akan perangai mahupun
sifat seseorang, seumpama kamu 
mengata ciptaan ALLAH.*

*Dan sebelum kamu berasa tidak suka akan 
ke tidak sempurnaan seseorang itu,
kamu perlu berfikir sejenak,
Adakah diri kamu sudah benar2 sempurna?
 cermin diri sendiri dahulu sebelum mengata orang lain,
sungguh diri kamu itu sama sahaja.
masih belum sempurna.* 

*Usahlah kamu mentertawakan ketidak
sempurnaan orang itu. kerna itu seumpama
kamu mentertawakan cipta ALLAH* 

*berfikirlah sejenak, sungguh aku masih belum sempurna...
namun, bersyukur atas nikmat yang diberi*
ALHAMDULILLAH.     
*nukilan hatiku*

 maaf atas khilafku.. 
sekian, wassalam
*ketahuilah, kamu seorang insan yang MULIA.*

Thursday, 16 August 2012

berselawatlah keatas Nabi Muhammad S.A.W.

**Bismillah, awal kalam..**
 
 
~ Cahaya Di Muka Nabi Muhammad S.A.W ~
Pada suatu hari, ketika Aishah menjahit baju pada waktu sahur, tiba-tiba jarumnya terjatuh. Secara kebetulan, lampu yang dipasang sejak tadi terpadam.

Nabi Muhammad masuk dalam kegelapan tetapi wajahnya yang bercahaya itu menyebabkan Aisyah berjaya mengutip kembali jarum yang terjatuh.

“Wahai Muhammad, alangkah bercahayanya wajahmu,” kata Aisyah.

Kemudian, dia menyambung, “Siapakah yang tidak akan melihatmu pada hari kiamat?”

Nabi Muhammad menjawab, “Orang yang bakhil.”

Aisyah bertanya lagi, “Siapakah orang yang bakhil?”

“Orang yang bakhil itu ialah orang yang tidak mengucap selawat ke atasku apabila mendengar namaku disebut,” jawab Nabi Muhammad.

p/s; Kita sebagai umat Nabi Muhammad hendaklah menyebut - sallallah alai wasalam, apabila mendengar nama Nabi Muhammad disebut.. JGN JADI BAKHIL..
 
sekian, terima kasih kerna membaca.
**ilmu ini milik ALLAH, harus ainul kongsikan bersama anda**

Sunday, 5 August 2012

ambil IKTIBAR dari kisah ni..

TINGG!!
Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen.
Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja.
Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya.
Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya.Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan disekelilingnya.Tiada siapa yg berdekatan dengannya.Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.
Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya.Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya.
"Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu.
Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya.Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu.Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.

Namun,jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut.Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas.Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.

Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah,lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas.

Lantas,ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai.Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu.Setelah merasa sakit dan terganggu,lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi.

Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

P/s : Sahabat sekalian,kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta.Tanpa sedar,Allah sering menjatuhkan 'syiling' lambang rezeki,rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita.
Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya.Tetapi,kita acap kali lalai untuk 'mendongak' ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih
.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi,apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah,kegagalan,keperitan dan pengalaman yg menyakitkan.
Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

sekian , salam ramadhan..
**manfaatkan setiap waktumu, moga peroleh kebaikan**

Friday, 3 August 2012

aku tahu, ku adaMu TUHAN...

**ASSALAMUALAIKUM**

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNYA
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

***************************************************************


Lirik kat atas tu rasanya semua dah sedia maklum kan lagu siapa?siapa lagi kalau bukan najwa latif..Tak penting siapa yang nyanyi sekarang tapi ainul tertarik dengan lirik nya..adakah selama ini kita sendiri sedar?Cuba renung kembali,adakah kita selalu mengungkapkan syukur dengan kurniaan Ilahi?Segala nikmat yang kita kecapi takkan ada tanpa keredhaan dan kehendakNYA..Betul tak?Sama-sama kita renung dan istighfar balik akan perbuatan mahupun perkataan kita :)
salam ramadhan ♥

Saturday, 21 July 2012

luahan hati, rase kesunyian. o_o

Assalamualaikum! 
hey, sebelum baca post orang ni... kamu buat ape tadi?
hmm.. oke, tak kisah lah kamu nak buat ape pun, asalkan berfaedah. :)

bosan, sunyi... 
tapi, aku tahu KAU ada disisi aku.
thank ya RABBI.. ^_^

"tik,tok,tik,tok"
 tengok jam.... sikit lagi nak bukak posa, sabar yer. :)

hmm... bosan sangat, ALLAH je yang tahu. 
bersyukur sangat2 sebab aku tidak kehilangan kasihNYA. 

rase nak luahkan sesuatu dari hati.
nak tau tak? taknak tau, takpe... tak paksa. :)
kalau kamu nak tahu, teruskan membaca ye. 
sayang kamu. <3

bila ainul duduk sorang2, pasti ainul akan berkhayal. takpun, ainul akan berfikir sesuatu. dan hati ainul pasti berkata.

**hati ainul cakap, dia rase rindukan seseorang, but... dia tak tau sape orang tu. 
hati ainul cakap, dia nak cari kasih yang MAHA ESA, tapi... awak, bantu saya cari cintaNYA. 
hati ainul cakap, ainul.... jom lakukan sesuatu yang mampu membuatkan umi abah kamu gembira. 
ainul berusaha... tapi, ainul perlukan bantuan orang lain juga. 
tak mampu lakukan sorang2. 

hati... kenapa kau lembut sangat? kenapa kau menangis?. 
untuk apa kau menangis? sakit ke merasa semua ni?
hmm.........

thank ALLAH, kurniakan aku hati... 
untuk sentiasa berzikir padaMU. 

maaf, dah takde mood.
arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!! ya ALLAH.
salam. 
**jaga hatimu, jangan biarkan ia bersedih**

Friday, 20 July 2012

FADHILAT dan KELEBIHAN solat TARAWIH

Assalamualaikum.. ^_^
jawab salam tu... dapat tambah pahala kamu. 
hehe.. :P

dalam post "salam Ramadhan" baru2 ni, ainul ada cakap yang ainul nak kongsi dengan kamu tentang FADHILAT and KELEBIHAN solat TARAWIH kan?

so... kali ni, ainul tunaikan kata2 ainul tuu...
jom baca ramai2!!! 
kalau rajin, salin sekali...dapatttttt tambah PAHALA. 
hehe.. :P
 
Sayidina Ali Abi Talib r.a meriwayatkan sebuah hadith daripada Rasulullah s.a.w iaitu jawapan baginda ketika ditanya oleh para sahabat mengenai fadhilat dan kelebihan solat Tarawih pada setiap malam di bulan Ramadhan. Baginda bersabda yang maksudnya,

*Malam pertama
Diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan
*Malam ke 2
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya
*Malam ke 3
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semuga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka
*Malam ke 4
Memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang menbaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran
*Malam ke 5
Dikurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan solat di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Majidil Aqsa
*Malam ke 6
Dikurniakan pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa agar diampunkan dosa-dosanya
*Malam ke 7
Seolah-olah dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolongnya itu menentang Fir’aun dan Hamman
*Malam ke 8
Dikurniakan pahala sebagaimana pahala yang dikurniakan ke atas Nabi Ibrahim a.s
*Malam ke 9
Dikurniakan pahala serta diangkat ibadahnya seperti Nabi Muhammad s.a.w
*Malam ke 10
Dikurniakan ke atasnya kebaikan hidup di dunia dan akhirat
*Malam ke 11
Meninggal dunia di dalam keadaan seperti ia baru dilahirkan
*Malam ke 12
Dibangkitkan di akhirat di dalam keadaan mukanya bercahaya
*Malam ke 13
Dibangkitkan di akhirat di dalam keadaan aman dari sebarang kejahatan dan keburukan
*Malam ke 14
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikannya serta Allah S.W.T tidak akan menyesatkannya
*Malam ke 15
Malaikat-malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan memohon agar Allah S.W.T mengampunkannya
*Malam ke 16
Allah S.W.T menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga
*Malam ke 17
Allah S.W.T menulis baginya pahala sebanyak pahala para nabi-nabi
*Malam ke 18
Malaikat akan menyeru, “Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah S.W.T telah redha ke atas mu dan ke atas kedua ibubapa mu.”
*Malam ke 19
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam syurga Firdaus
*Malam ke 20
Allah S.W.T mengurniakan ke atasnya pahala sekelian orang yang mati shahid dan orang yang soleh
*Malam ke 21
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga daripada cahaya
*Malam ke 22
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut
*Malam ke 23
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya
*Malam ke 24
Dikurniakan ke atasnya pahala dua puluh tahun ibadat
*Malam ke 25
Dilepaskan dari seksa kubur
*Malam ke 26
Dikurniakan ke atasnya pahala empat puluh tahun ibadat
*Malam ke 27
Dikurniakan ke atasnya kemudahan melintasi titian sirat seperti kilat
*Malam ke 28
Allah S.W.T menaikkan kedudukannya seribu darjat diakhirat
*Malam ke 29
Dikurniakan ke atasnya pahala seribu haji yang mabrur
*Malam ke 30
Allah S.W.T memberikan penghormatan kepadanya dengan Firman-Nya, “Wahai hambaku, makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama Salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w yang bernama Al-Kauthar.”

Selain dari fadhilat-fadhilat yang tersebut di atas, terdapat banyak dan berbagai lagi fadhilat dan keutamaan solat Tarawih dan Qiamulail di malam bulan Ramadhan sebagaimana yang disebutkan di dalam hadith-hadith Rasulullah s.a.w

SELAMAT BERPUASA DAN BERTARAWIH!!

sekian, wassalam... ^_^
**KUATkan IMANmu**

Salam Ramadhan!! ^_^

Assalamualaikum. 
apa khabar semua? sihat? 

kali ni, semangat nak menaipnye lebih sikit! sebab......
sape tahu? ^_^
sapa yang tak tahu tu, nanti kamu akan tahu jugak!.

oke, ainul rindu giler2 la.... 
RINDU sangat2... Ya ALLAH.... 
bila datangnya, hadirnya dia dalam hidup ainul ni...
SUBBAHANALLAH!!!! rasa happynye, tak dapat digambarkan. 
rase nak lompat2 jer! 
rase macam nak terjun menara KLCC tu, lepas tu panjat balek dan terjun balek. 
(rasenya dah takde nyawa kalau terjun KLCC tu) huhu...

oke, sambung feeling balik!
Ya ALLAH!!! SYOKNYA dapat bertemu dengan bulan yang teramat MULIA ni. 

YA ALLAH!!!!!!! RINDUNYA PADA BULAN RAMADHAN ni!!!. 
thank sangat2 Ya ALLAH sebab masih membenarkan aku bertemu dengan bulan RAMADHAN ni!!
Ya ALLAH!!!! HAPPYnye. syok gilak!

dalam bulan ramadhan ni,... banyak gile kebaikan and PAHALA yang kamu boleh dapat. 
so... ape tunggu lagi, jom CARI PAHALA!
bukan selalu dapat jumpe bulan RAMADHAN ni... 
kite gunakan masa yang ada ni, untuk cari PAHALA banyak2. 

kamu nak tahu kelebihan di bulan ramadhan ni? 
ainul nak kongsi beberapa kelebihan yang ainul tahu ngan kamu, 

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. telah bersabda, "Umatku telah diberikan dalam Ramadhan lima perkara yang belum bernah diberikan kepada mana-mana umat pun sebelum mereka."


1. Bau busuk mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.

2. Ikan-ikan di laut akan beristigfar untuk mereka sehingga mereka berbuka.

3. Setiap hari Allah s.w.t. akan menghiaskan syurgaNya dan berkata, "Telah hampir masanya hamba-hambaKu yang soleh akan dilepaskan dari beban-beban dan mereka akan datang kepadamu."

4. Dirantaikan syaitan-syaitan yang jahat di dalam Ramadhan dan mereka tidak akan dapat berbuat sesuatu dalam Ramadhan ini apa yang biasa mereka lakukan pada bulan lain.

5. Mereka akan diampunkan pada malam terakhir Ramadhan.  Ditanya kepada Rasulullah, "Adakah ia lailatur Qadar?" Baginda menjawab, "Tidak! Tetapi seorang pekerja yang diberikan ganjarannya apabila telah selesai kerjanya."


(Riwayat Imam Ahmad)

kamu dah baca, so.. kamu kena ambil tahu! 
PAHAM? hehe...  
lastly... ainul nak ucapkan 
  solat TARAWIH jangan lupa tau!! 
banyak jugak kelebihan solat tarawih ni... nanti ainul kongsikan kelebihannye...
tapi, di lain post k. :)

sekian, wassalam..
 moga diredhai dan dirahmati. ^_^
**moga dipermudahkan amalan kebaikan yang anda ingin lakukan.**

Friday, 22 June 2012

21/6 adalah HB saye!!

Assalamualaikum... ade orag tak?
kalau ade, tolog jawab salam boleh tak?

agak lama blog ni tak di update. 
fuhhh! berhabok!
haaasim! terbersin plak. 

okey, nak bagitau.
21/6/1996
itu lah tarikh befday ainul... 

jom ramai2 kite ucap befday kat ainul. 

dah ucap, jom kite nyanyi lagu ni plak ye!


thank semua yang sudi nyanyikan tu.. haha.. XD

nak citer sikit, 
time hari befday ainul, awal2 pagi masuk kelas tu kawan2 perempuan dah mula nyanyi.
hoho... terharu giler!! malu. merah muka ku. 

lepas tu, diorang ni nyanyikan lagi sekali, dalam kelas jugak.
tapi.. time tu budak2 laki kelas ainul semua ade dalam kelas.
ya ALLAH!!! malunye.. 
ditambah plak dengan beberapa orang pakcik2 form5 yang memang suka merayap kat kelas ainul tu, ade sekali.
memang riuh seKAMPUNG!

tapi, yang paling tak disangka-sangkakan, ainul dapat
coklat FERRERO ROCHER dari orang misteri..

hmm.. sedapnyer.. :P

haha.. 'memang kamu pandai buat kejutan untuk saya'.
jangan jeles!. XP
 
coklat tu, diletakkan dalam beg ainul.
tanpa nama pemberi. yang hanya ditinggalkan, sekeping kertas yang tertulis.
"jangan sandar kat beg, HB."

huh! hampir 2hari ainul cari sape pemberinye..
tapi.. akhirnye ainul dapat tau sape yang bagi.

thank giler2. XD
terharu.
 
and thank jugak kepada kawan2 ainul yang bagi hadiah tu.
tak lupa jugak, yang wish befday ainul. 
hoho... thank sangat2!. XD

wassalam.. ^_^

Thursday, 7 June 2012

Amalkan sebelum TiduR. -_-

Assalamualaikum. 
hey semua!. jom bace bawah ni.
moga peroleh pahalaNya sebagai bekalan ke akhirat kelak. :)
 
************************************
Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....

"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkaraseketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"
 ************************************
so, ape tunggu lagi. jom kite amalkan same2. ^_^
sekian, wassalam.. 

Kata-kata MUSLIMAH yang HEBAT!

 Bismillah...  ^_~

* Kalau ILMU, kite sebar2kan..
sebagai manfaat bersama. 
moga peroleh SYURGANYA..
insyaALLAH. ^-^

berdakwah kerna ALLAH. keep smile. =)

~Mutiara kata~

Kata-Kata Hikmah Imam Al Ghazali

  • Apakah yang paling dekat dengan kita?
Yang paling dengan kita adalah Mati..
Janji Allah.."tiap2 yang hidup pasti akan merasai mati"
  • Apakah yang paling jauh dengan kita?
Yang paling jauh dengan kita adalah masa lalu..
Perkara yang kita tidak boleh untuk patah balik dan tidak akan dapat mengembalikan masa yang lalu.Lalui hari2 yang mendatang dengan berlandaskan syariat Allah..
  • Apakah yang paling besar di dunia ini?
Yang paling besar di dalam dunia adalah hawa nafsu..
Hawa nafsu terbahagi kepada banyak perkara antaranya..nafsu makan,nafsu tidur,nafsu seks,nafsu untuk mendapatkan sesuatu dan byk lagi..
Rasulullah S.A.W bersabda "Jihad peperangan baru sesikit..lalu para sahabat terkejut dan bertanya..apakah jihad yang paling besar..jawab Nabi ....Jihad yg paling besar adalah berperang dengan hawa nafsu"..
Firman Allah S.W.T "Maka kita harus berhati hati dengan hawa nafsu,jangan nafsu membawa kita ke api neraka"..(Al A'raf  :179)
  • Apakah yang paling berat?
Yang paling berat adalah Amanah..
"Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung ganang dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah s.w.t meminta mereka menjadi (khalifah)pemimpin didunia ini.Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupinya dan sehingga ramai manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah" (Surah Al-Azab :72).
  • Apakah yang paling ringan di dunia?
Yang paling ringan adalah meninggalkan Solat..
Sibuk..Sibuk dan Sibuk..Penat..Penat dan Penat.itulah alasan yang paling ketara untuk meninggalkan solat..Gara gara kerja..dengan semudah ABC meninggalkan solat!
  • Apakah yang paling tajam di dunia?
Yang paling tajam adalah Lidah..
Lidah? timbulnya fitnah..mengumpat..mencaci..mencerca..mengutuk..memaki dan sbgnya..
Daripada Abu Hurairah: Seorang sahabat telah bertanya Rasulullah saw tentang apa yang boleh memasukkan manusia ke dalam syurga. Baginda menjawab ”Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik”. Baginda ditanya tentang apa yang akan memasukkan manusia ke dalam neraka. Baginda menjawab ”Mulut (lidah) dan faraj (alat kelamin)” 

Sujudku Hanya PadaMu ya Allah

Janji ALLAH =)

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia". (27 : Surah An Nur)

Saturday, 2 June 2012

tengok ini! puteri sayang mereka~

Assalamualaikum.
salam sejahtera dan moga semua diredhai.

hmm... takde citer yang nak dikongsikan.
just... nak tunjuk ni 

okey, tengok gambar follower saya tu...
and... apa yang ada dalam fikiran anda?

adakah dalam fikiran anda.... 
"bataknye budak ni... blog orang lain dah follower beribu-ribu, tak batak pun"
"siannyer... baru ramai ni follower? haha... aku punye follower lebih dari dia"

oke. stop and stop! dari fikir negatif. think positif for all people.  

hmm.... okey. malas nak taip panjang2.
ainul just nak cakap, jumlah follower ainul "143"

same dengan " I LOVE YOU "

~I LOVE YOU my reader~
hoho...

sekian, wassalam...

*thank kerna sudi baca entry yang merepek ni....
haha.... ^_~

Friday, 1 June 2012

MamPuKaH Aku mEnjAdi WaNitA SoLehAH SePeRti MeReKa???





Mampukah aku menjadi seperti Siti Khadijah?
Agung cintanya pada Allah & Rasulullah,
Hartanya diperjuangkan kejalan fisabilillah,
Susah & senang rela bersama...
Dapatkah ku didik jiwa seperti Siti Aisyah,
Isteri Rasulullah yang bijak,
Pendorong kesusahan & penderitaan,
Tidak sukar untuk dilaksanakan...
Mengalir air mataku,
Melihat Pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah,
Akur dalam setiap perintah, taat dengan ayahnya,
Yang sentiasa berjuang,
Tiada memiliki harta dunia,
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga...
Ketika aku marah,
aku ingin intip serpihan sabar,
dari catatan hidup Siti Sarah...
tabahkanku,,
setelah ummi Nabi Ibrahim,
mengendong bayinya yang masih merah,
Mencari air penghilang dahaga,
Diterik padang pasir,
pengharapan hanya pada Allah,
itulah wanita Siti Hajar...

MamPuKaH Aku mEnjAdi WaNitA SoLehAH SePeRti MeReKa???

~Demi Cinta Allah~


~Demi Cinta Allah~

Dia ingin berubah. Dia ingin jadi seperti dahulu. Sentiasa mengingati Allah, sentiasa takut akan azab-Nya, sentiasa taat pada perintahn-Nya, dan sentiasa jaga batas pergaulan. Dia yakin dan percaya, perempuan yang dijaga oleh Allah, pasti tidak akan membenarkan mana-mana tangan lelaki menyentuh dirinya.

Namun, takala dia merasakan dirinya cukup bahagia dengan hidayah Allah, Allah menguji dirinya. Allah menghadirkan dirinya dengan seorang lelaki yang menuntut balasan cinta. Dirinya dimewahkan dengan kata-kata pujian, dengan gurindam rindu dan madah-madah cinta yang sebelum ini tidak pernah meneroka hati dan jiwanya.

Dia percaya cinta dari Allah, tapi dia lupa itu bukan caranya. Dia alpa. Hatinya sudah tidak seperti dahulu. Hatinya dilimpahi rasa rindu si jejaka. Rindu si nafsu yang mengwar-warkan kemanisan cinta manusia. Bukan dia tidak sedar dia sudah berubah, bukan juga dia tidak sedar bahawa ketenangan hati yang pernah dianugerahkan oleh Allah semakin menjauhi. Dia menutup kesedaran itu dengan janji dan kata-kata cinta si jejaka.

Dia sudah jauh dari hidayah Allah. Imannya rapuh, syaitan menari-nari tatkala dia membenarkan tangan rakus si jejaka menyentuh dirinya bersama alunan syahdu janji kekasih. Tempat yang sepatutnya dia jaga, didedahkan. Kononnya yakin si jejaka adalah suaminya.

Tidakkah dia takut dengan dosa atau dengan azab Allah?. Ya, dia sedar tetapi separa sedar. Rasa sayangnya pada jejaka itu mulai melebihi segalanya. Namun, syukur pada Allah, Allah masih sayang padanya. Jejaka itu gagal menawan mahkota dirinya. Saat dirinya berutus cinta, dia masih lagi solat, dia tidak lupa tanggungjawabnya. Namun mungkin solatnya masih tidak sempurna lalu robohlah benteng imannya dipukul ombak nafsu cinta manusia.

Allamdullilah. Allah menurunkan hidayah pada dirinya. Di saat jejaka menyepikan diri seketika, dirinya dilanda rasa berdosa. Mengingati kembali dosa-dosa yang dilakukan, mengalir air mata kekesalan. Disaksikan kegelapan malam, dia bangun untuk bersolat taubat. Menangislah dirinya sepuas-puasnya. Dia memohon petunjuk pada Allah, dia ingin kembali, kembali atas cinta. Demi cinta Allah yang tidak pernah berpaling dari hidupnya dia nekad untuk berubah. Namun hatinya sedikit takut akan janji Allah.

"Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan begitu sebaliknya."

Apa yang patut dia lakukan kini. Dia mula merasakan dia bukan dari kalangan wanita yang baik-baik. Tidak layak untuk sesiapa. Dia menutup pintu hatinya seketika dari cinta manusia yang bernafsu yang mengeruhkan kolam keimanannya yang pasang surut. Sehingga ditakdirkan Allah untuk dirinya bertemu dengan seseorang yang mencintainya kerana Allah.

"Demi cinta Allah yang ku kejar, kuatkan hatiku untuk bertahan, berikan ku kecerdasan akal untuk sentiasa berfikir tentang kuasaMu, hulurkan pertolonganMu di saat-saat aku hampir tewas, sinarkan nur hidayahMu untuk aku terus di jalanMu. Ya Allah! Aku memohon keampunan kepadaMu."

Thursday, 31 May 2012

for my lovely friend. ^_~

Assalamualaikum,
hey! kat sini ainul nak kongsi sedikit kat semangat untuk anda. ^_~

*Andai esok kita berpisah, 
Jangan awak lupakan masa kita bersama :)

*Andai esok kita bukan lagi sahabat, 
Jangan awak lupa pahit manis persahabatan kita :)

*Andai esok kita bukan lagi dalam satu usrah,
Jangan awak lupa setiap perkara yang kita pernah bincang dalam usrah kita :)

*Andai esok awak bersendirian,
Jangan awak lupa Allah ada bersama :)

*Andai esok awak terluka di sakiti,
Jangan awak lupa janji Allah di Sana :)

*Walau apa jua takdir esok hari,
Ingatlah, segalanya berada dalam perancanganNya :)

*Setiap yang terjadi, terselit hikmah tersendiri :)

*Redhalah kita akan segala ketentuanNya :)


love you so much friends! <3

sekian, salam sayang pada hari yang MULIA ini. 


Tuesday, 29 May 2012

Penyejuk Mata Dan Menjemput Bidadari

Assalamualaikum. 
moga my reader sihat sentiasa disamping IMAN dan ISLAM. :)

Buat kaum Adam, para muslimin, ikhwani yang dihormati, yang bakal menjemput bidadari sang ratu hati, dan yang sudah menjemput bidadarinya.

Juga buat kaum Hawa, para muslimat, yang bakal dijemput sebagai bidadari, dan yang sudah dijemput dan sedang melalui alam perkahwinan.

Sekalian manusia menginginkan perkahwinan yang bahagia, alam cinta yang indah. Tiada yang menginginkan perkahwinan yang penuh duka dan duri. Inginkan bahagia, maka hendaklah dituruti jalan yang betul, agar sampai ke destinasi bahagia. Apakah yang menjadikan satu perkahwinan itu bahagia? Apakah jalannya?

Mahligai cinta yang bahagia lagi berseri, ada harganya. Harganya, adalah persediaan dan usaha yang betul sebaik-baiknya, sehingga layak bagi kita untuk memiliki mahligai bahagia, kurniaan Allah s.w.t. Persediaan demi persediaan. Usaha demi usaha.

Apakah usaha-usaha yang perlu kita lakukan, apakah tindakan-tindakan yang perlu kita ambil? Ada beberapa perkara yang perlu kita teliti.

Asas dan Halatuju Mahligai Cinta

Antara aspek penting yang perlu kita beri perhatian. Asas dan halatuju mahligai yang dibina.

"Dan izinkan kujemput bidadari. Untuk bersama menuju-Mu mengisi hari."

Sedap dan indah didengar dan dilafaz. Namun lebih indah lagi, apabila usaha ke arah menujuNya dilakukan dan dilaksanakan. Asas dan halatuju cinta insani ialah cinta Ilahi. Apabila asasnya betul, asasnya kukuh, nescaya bahagia hadir mendamaikan kehidupan. Sekiranya asasnya rapuh, bahagia menjadi sesuatu yang amat sukar dimiliki, very elusive.

Dan semestinya, apabila bercinta, hendak bercinta sehingga ke syurga. Syurga akhirat, Jannatullah.


Firman Allah Ta'ala:

Wahai manusia, sesungguhnya kamu telah bekerja dengan bersungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka pasti kamu akan menemui-Nya.
*Manusia di dunia ini baik disedarinya atau tidak adalah dalam perjalanan kepada Tuhannya. Dan tidak dapat tidak dia akan menemui Tuhannya untuk menerima pembalasanNya dari perbuatannya yang baik dan buruk.

Inilah halatuju mahligai cinta yang dibina. Cinta hingga ke syurga. Begin with the end in mind. Apabila betul dan tepat halatuju, disusuli dengan usaha dan amal yang bertepatan, disulami doa dan tawakkal kepada Maha Pemberi, nescaya mahligai cinta yang dibina bahagia, berkekalan dan berseri di bawah naungan redha dan rahmat Allah s.w.t.

Apakah usaha dan amal tersebut? Ia adalah usaha dan amal yang melayakkan kita kelak untuk menerima kitab amal dengan tangan kanan. Sama-sama kita renungkan.
Akhlaq Mulia
Dari Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Kaum mukminin yang paling sempurna perihal keimanannya ialah yang terbaik akhlaqnya antara mereka itu, dan yang terbaik antara kalian ialah yang terbaik akhlaqnya terhadap kaum wanitanya."
(Riwayat Imam Tirmidzi)

Akhlaq adalah satu aspek atau kriteria yang dinilai oleh ibubapa dalam pertimbangan mereka tentang sejauh mana anak mereka bersedia dalam menggalas tanggungjawab sebuah perkahwinan. Akhlaq diri yang terpuji mampu meyakinkan ibubapa untuk 'melepaskan' anda ke dunia lain yang lebih mencabar, iaitu perkahwinan.

Ia juga satu kriteria yang dinilai oleh bidadari yang ingin dijemput, dan ibubapa kepada bidadari itu.
Sabda Rasulullah s.a.w. :

"Apabila datang (meminang) kepada kamu orang yang kamu redha agama dan akhlaqnya, maka hendaklah kamu mengahwinkannya. Sekiranya kamu tidak melakukannya nescaya akan timbul fitnah dan kerosakan di atas muka bumi."
(HR Tirmidzi – Hadis Hasan Gharib)

Hadis ini, pelajaran kepada para ibubapa, juga yang bakal menjadi ibubapa kelak:
1.Kriteria penilaian nombor satu untuk bakal menantu, adalah kriteria akhlaq mulia.
2.Bukan bermakna kriteria harta, keturunan dan keindahan wajah tidak penting. Semua itu perlu dipertimbangkan, namun nombor satu adalah berakhlaq mulia.
3.Didiklah putera-puteri kesayangan agar menjadi Muslim dan Muslimah yang berperibadi mulia dan indah.

Pelajaran buat yang bakal menjemput bidadari dan yang bakal dijemput, berusahalah hiasi diri dengan akhlaq indah dan mulia, mencontohi teladan utama kita Rasulullah s.a.w. dan para sahabat r.a., dan daripada mereka yang mengalir keindahan akhlaq baginda s.a.w. pada diri mereka, dikalangan para ulama', murabbi, keluarga terdekat dan insan-insan yang soleh dan solehah.
Satu Amanah
Sabda Rasulullah s.a.w. , sebahagian daripada hadis yang panjang:

Maka bertaqwalah kalian kepada Allah dalam hubungan dengan wanita, sesungguhnya kamu telah mengambil mereka (sebagai amanah) melalui perjanjian dengan Allah. (Riwayat Muslim)

Buat para muslimin dan para suami, beramallah dengan amal ahli syurga iaitu amal-amal soleh, dan jadikanlah isteri kita wanita syurga.

Buat para muslimat dan para isteri, taatilah suami kalian, selagimana halatujunya adalah redha dan syurga Allah.

Semoga redha Allah sentiasa bersama dengan kita.