Monday, 16 September 2013

Raudhah TV9 diHatiku. ^_^


Assalamualaikum waramatullah...
jawab salam tau, jangan tak jawab.

hehe... rase nak tergelak plak. rasa malu lah plak... entah kenapa.
you know, hari tu ainul ada post taknak update entri untuk blog ni sampai habis SPM.. and now!!!!
ainul gagal. rasa nak jugak update.. huhu.. so sad. T_T

oke.. ainul nak cerita,
hari tu ainul pergi Raudhah di hatiku at Masjid Hasanah, Bangi, Selangor.
program tu berlangsung pada jumaat,6/9 dan sabtu 7/9 yang lepas..
best lah juga...
Me!!
memori yang sweetnye..
ainul duduk asrama, call umi suruh ambil hari jumaat nak pergi "raudhah di hatiku" tu.. umi cakap tak boleh datang ambil sebab busy.
ainul pun ape lagi... letak phone, masuk dorm nangis. huhu.. malunye!
mane tidaknye, hati ainul ni sejak trial SPM asik nak dekat dengan family je. tak boleh pisah langsung rasanye.

hari sabtu dekat asrama, tengah study sedih-sedih ni, ya Allah.. nak pergi masjid hasanah... :(
tetiba, "kak ainul, abang kak ainul datang".
WHAT?? SERIOUSLY? O_O
terus kemas buku.. sebab ainul tahu mesti dia datang nak ambil ainul.
tanpa mintak kebenaran warden *hoho jahatnye*. ainul terus masuk kereta. chaw...
atoto... sweetnye abang sulongku ni... suka buat kejutan.

**at Masjid Hasanah...

ade la khemah jualan.. my mum pun berniaga dekat situ jugak.
so, nak duduk dekat masjid tu sampai malam pun takpe..takde orang nak kisah kan pun..

Nasi Lemak Kopi O yang bersiaran di masjid Hasanah.

sampai dekat sana, ainul ajak adik ainul pergi jalan-jalan.
lepas tu, dia tengok ainul atas bawah, atas bawah.
I ask, "why?"
she said, "akak, takde kasut lain ke nak pakai?"
hello!!! I baru balik asrama oke! biasa la.. dari asrama, kasut sekolah. awat? datang program macam ni tak boleh pakai kasut sekolah ka? lain kali bawa kasut spare untuk akak kalau nak tanye soalan macam tu.
*untung ainul pakai kasut sekolah je, sepatutnye keluar asrama kena pakai baju sekolah tau. kira oke la..
haish, panas je. btw, tetap senyum. :)

jalan punya jalan,
pusing punya pusing... lastly, my sister and I lepak dekat dalam khemah tetutup ni.... opss! gambar takde.
khemah tu just for MUSLIMAH sahaja.. tu yang best tu.


dalam tu macam-macam program..
ada percarian Hos wanita, petunjukan fesyen and banyak lagi la...


 sebelah heliza tu, salah sorang peserta pencarian hos wanita.
setiap program yang dijalankan, ada rehat 10minit.
so, ainul dengan adik ainul keluar and ambil gambar suasa dekat luar...


program seterusnya, ceramah tajuk "gaza dan syahid" disampaikan oleh Heliza dengan juara Da'ie, Adibah Rozain.


kebanyakan gambar, dalam khemah tu je la.. sebab sejukkan.
kalau dekat luar panas.. dan petang tu hujan pula...
and ni sesi bual-bual dari hati ke hati...


ni pula, sesi menjawab soalan.. yang sebelah ainul tu... my friend, aisyah..




 heliza nyanyikan lagu "Jom zikir"

and lastly, lain-lain gambar yang diambil oleh ainul and my sisters




 sekian, wassalam... I have to go back to the hostel now!. ^_^
semoga ainul dapat 10A+ dalam SPM. amin... Ya Rabbalamin... :)

Saturday, 6 July 2013

Mencari CINTA yang hakiki.

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum and may ALLAH bless you..
for the first time.. perubahan itu memang memerlukan pengorbanan. tak kiralah dari segi harta, perasaan, masa, hati dan macam-macam lagi la.

"ya Allah.. bosannya."
hmm.. kalau bosan-bosan macam ni kalau ada orang yang kita sayang disisi pasti bestkan? >_<
kalau orang yang kita sayang tu halal bagi kita, memangla best. malah  keseronokan bersamanya mampu membawa kesyurga. in syaa ALLAH...
tapi.., kalau sebaliknya? kebahagiaan yang tercipta hanya sementara. betulkan?
hehe..  " tanya diri, jawab sendiri " :P

** BOSAN?
sering hati mengungkapkan perkataan tersebut. sedangkan banyak perkara yang memberi manfaat kepada diri yang boleh dilakukan. 
sebagai contoh, berzikir, berselawat, bertadarus al-quran, menunaikan solat sunat dan membaca buku ilmiah yang mampu mengisi masa lapang malah, ianya mendekatkan diri ini pada sang Pencipta. ya Allah..
perasaan tu dapat dihilangkan jika kita bersamaNYA.. percayalah.

 

semakin dekat kita denganNya, semakin kita diuji.. dan kita terkadang sering lalai... betulkan? 
setiap dari kita pernah melakukan kesilapan dan kita tak pernah terlambat untuk berubah selagi nyawa masih dikandung badan.perubahan yang dilakukan haruslah berpihak kepada kebaikan. taklah dipandang hina oleh orang lain. betulkan?

namun, keadaan manusia zaman sekarang. lebih gemar menghukum dan membenci orang yang membuat dosa. sedangkan dalam ISLAM kita hanya diajar agar membenci kepada dosa bukan pada pelakunya.
jangan membenci kepada orang yang membuat dosa, kerna kita juga pernah buat dosa. tidak begitu? 
jadi tak perlu membenci malah kita mendoakan kebaikan buat dirinya juga diri kita.

**HIDAYAH?
dalam Firman Allah yang berbunyi: 
“Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang kamu kasih tetapi hanya Allah akan memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki.” 
(Surah Al-Qasas ayat 56)
senyuman terpancar, ketengan hati terasa... 
ya Allah.. indahnya IMAN. takala hidayah datang menyeri kehidupan yang kelam. 

Hidayah tu milik Allah, Dia boleh beri kepada sesiapa yang Dia kehendaki. 
Mesti pernah sedetik perasaan kita berkata ingin berubah, suara hidayah yang berbisik-bisik agar kita berubah ke jalan Allah. jadi, bergantung kepada kita sama ada hendak berusaha untuk mendapatkannya ataupun sebaliknya. jadi buat lah pilihan terbaik. 

 
umat ISLAM perlu BIJAK. dan sebaik-baik ciptaan adalah manusia. 
 
**PERUBAHAN?
DIA masih sayangkan kita. teguhkan IMAN, tabahkan HATI.
dalam kehidupan, hatilah yang memimpin diri.. kalau hatinya gelap, maka rosaklah seseorang insan.

hati umpama sponge dengan pensil. hati yang lembut, pasti mudah untuk menerima segala nasihat dan mudah untuk melakukan perubahan. hatinya juga mampu memimpin diriNya. Manakala, hati yang keras sukar untuk menerima teguran malah suka menyalah diri orang lain.

" ya Allah..." sering bibir melafazkan kalimat suci itu. 
selawat dan zikir dialunkan bersama buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.
dalam Al Qur'an Allah swt. berfirman: 
"Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikatNya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya". 
(Surah Al-Ahzab ayat 56)
orang yang beriman bukan pada pakaian atau rupa parasnya. tapi pada HATInya. 
cukuplah berpakaian sederhana namun menutup aurat, mengikut syariat ISLAM. biarlah rupa paras tidak lawa dipandang manusia, asalkan indah dihadapan Allah seperti Bilal bin Rabah.
bertudung labuh tak semestinya tudung bulat bidang 60. pakai selendang pun takpe.. asalkan menutupi dada dan apa yang dituntut oleh islam. 

nak berfesyen? boleh. 
asalkan pakaian yang dipakai itu masih berlandaskan ISLAM. longgar dan tidak ketat.
ISLAM itu mudah dan indah.

lakukan perubahan untuk mencari cinta yang kekal abadi, jadi niat pada hati kerna ALLAH, doa, usaha, ikhtiar dan tawakal. in syaa ALLAH, cintaNya milik kita. ^_^

Miss bLog, Miss Me!

**Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara**

assalamualaikum..
oke, dah lama sangat-sangat ainul tinggalkan blog ni... 
"atototo... sian... sedih ye kena tinggal?." haha. 


sekarang ni, walaupun balik asrama tetap tak ada masa nak update, kongsi-kongsi citer dengan you all. 
sorry sangat-sangat. tahun ni ainul ambil SPM..so, tolong la paham. :)

tapikan, kamu mesti RINDU saya.. kan kan kan? ngaku je la. haha.
perasan 

kemungkinan ni last ainul update citer untuk blog ni sehingga la lepas SPM tamat.
sebelum SPM tak boleh la nak berseronok sangat. sebab ainul takut lepas SPM nanti menyesal tak sudah. 

so, ainul nak ambil kesempatan disini untuk memohon maaf kepada semua rakan blog.
tolong maafkan ainul ye? 
doakan kebaikan buat ainul.
and sori blog.
SELAMAT BERPUASA di bulan RAMADHAN.
moga mendapat redha Allah, kena ada sifat TAMAK untuk kutip PAHALA dibulan RAMADHAN ni..
 ingat tau!!!
http://1.bp.blogspot.com/-1A0-Wld88vg/USrFk5i-LXI/AAAAAAAAA0s/sPKtAZ5ZMPk/s320/Tumpu+sepenuh+perhatian.jpg
may ALLAH bless you. ^_^

Assalamualaikum.. 

Monday, 3 June 2013

Tanpa Disedari Kita Yang Hina dan Islam.

http://4.bp.blogspot.com/-touz1DRdT7k/UXzvx7R5AAI/AAAAAAAARjQ/kMF8c4Od7Hc/s1600/innocence-of-muslims-filem-hina-nabi.jpg 

Tanpa Disedari Kita Yang Hina Nabi dan Islam. Berikut merupakan perkara-perkara yang sebenarnya berlaku di sekeliling kita sendiri tanpa kita sedari. Memang wujud manusia sebegini. Semoga kita tidak menjadi sebahagian dari mereka.

1. Kita marah, lalu kita maki hamun orang yang hina Islam. Tapi kita terus menerus menjadikan kata carutan dan makian sebagai zikir harian dan bahan gurauan. Kita marah orang cakap Nabi penipu, tapi kita senantiasa berbohong dan menipu diri sendiri.

2. Kita marah bila orang cakap Nabi kasanova dan kaki perempuan. Tapi kita sendiri yang main perempuan, bebas bertukar pasangan. Bergaul bebas dan bersentuhan antara bukan mahram tanpa segan silu. Yang lucah jadi santapan mata.

3. Kita sibuk suruh hackers godam laman web dan video yang hina Islam. Tapi iman kita masih digodam oleh hawa nafsu. Kita masih biarkan nafsu dan akal fikiran kita digodam oleh syaitan.

4. Kita kononnya nak boikot barangan kafir, tapi kita sendiri tidak mahu boikot cara hidup dan budaya orang kafir. Kita masih menjadikan selebriti kafir sebagai idola. Kita masih terikut-ikut dengan fesyen pemakaian mereka.

5. Kita hina, maki hamun dan perlekeh ulamak. Sedangkan ulamak itu pewaris Nabi. Bila nampak orang pakai serban, pakai jubah, simpan janggut panjang, kita perli dan pandang serong terhadap dia. Kita dah hina sunnah Nabi.

6. Kita marah orang hina, ppijak dan bakar Al-Quran tapi kita sendiri tidak mengamalkan apa yang terkandung dalam Al-Quran. Malah kita mempersenda dan memandang ringan hukum yang ada dalam Al-Quran. Sentuh Al-Quran pun jarang-jarang. Kita sendiri dah 'pijak' Al-Quran secara tak langsung.

7. Kita kononnya nak jadi 'gangster beriman' macam Saidina Umar Al-Khattab nak pertahankan Nabi. Sedangkan maksiat di depan mata berlaku pun, tangan dan kaki kita masih kaku. Rambut awek dan bini terjojol pun kita takut nak tegur. Nampak tabligh pun kita lari.

8. Kita melaungkan semangat jihad berkobar-kobar, tapi kita masih bergaduh sesama Islam. Malah kita sibuk mempertahankan golongan yang secara terangan melakukan maksiat. Artis kesayangan kita ditegur, kita sibuk back-up. Team bola feveret kita diejek, kita melenting bertegang urat. Isu remeh yang langsung tidak membawa kepada pembangunan ummah diperbesarkan. Bagaimana Islam nak menang jika umatnya tidak bersatu?

9. Kita sembang besar dah bersedia nak berperang dengan kafir laknatullah, sedangkan solat berjemaah kat masjid pun seminggu sekali saja. Solat pula sengaja dilambatkan. Dah masuk Isyak, baru kita nak kelam kabut solat Maghrib. Subuh pun masih subuh gajah apatah lagi nak bangun qiamullail. Yang tak solat langsung tu lagi berlambak.

Pernah dengar ungkapan yang Islam takkan menang selagi solat fardhu jemaah di masjid tidak seramai solat jumaat? Ini solat jumaat pun masih ramai yang ngelat.

10. Kita semangat nak langgar orang kafir yang hina Islam, tapi kita sendiri langgar syariat dan perintah Allah. Apa yang kita buat untuk tegakkan syiar Islam? Kita hanya bersemangat menentang orang yang hina Islam tapi kita longlai dalam beribadah. Kita sebenarnya sudah rebah dan tewas sebelum melangkah ke medan jihad lagi.

Kenapa Dilarang Memukul Anak Kecil Sedang Menangis?

 

Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :
'' Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahirannya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterusnya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.'' ( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. )

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.
Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :

'' Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuknya dan kedua ibu bapanya. Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya. Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruknya.'' ( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

P/S : Anak adalah anugerah Allah. Didiklah mereka sebaik-baiknya. Asuhlah mereka dengan kasih sayang bukannya kekerasan dan tengkingan. Janganlah tangisan mereka itu merupakan tangisan terakhir yang mampu kita dengar kesan dari perbuatan kejam kita terhadap mereka.

Sunday, 26 May 2013

Wanita Syurga Bidadari Dunia. :)

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum semua!!.
luangkan masa rehat anda dengan perkara yang berfaedah tau. 
jangan tambah DOSA pula tau!
saya TEGAS ni... haha, poyo. 
 
tapi... ianye memang betol. ainul memang tak boleh tegas. 
nanti adalah orang yang gelak golek-golek tengok muka ainul yang tegas ni.. 
mungkin mereka-mereka tu tak pernah kenal ainul dengan sifat yang garang bak singa.
haha..

oke, lari tajuk.. 
sebenarnya ainul nak kongsikan satu lagu ni dengan you all..
harap beri manfaat.

you all dengar lagu ni sampai habis tau.. 
in syaa ALLAH beri manfaat. 

first time ainul dengar lagu ni... tersentuh di hati. 
ainul tahu diri serba kekurangan, bukanlah wanita solehah.. namun semua kaum hawa ainul rasa ada niat untuk menjadi wanita solehah. benarkan?

ainul dengar lagu ni dekat wall kak Najwa Izzati. she my sister. ^_^
baik sangat orang, seorang yang bercita-cita tinggi serta bermatlamat hidup. 
bestla kalau jadi diri dia. 

tapi ketahui lah.. semua orang ada jalan hidup yang berbeza yang telah ditetapkan oleh ALLAH.
namun Allah Maha Adil, lagi Bijaksana.. Dia tetapkan semuanya berbeza tapi pada perkara yang sama..

ainul nak luahkan disini sedikit pena hati...,

awak.., kenali saya.. dan saya mohon.
bimbing saya untuk ke SYURGA, bukan ke neraka kerna saya rindukan tempat yang ISTIMEWA itu.
awak...,
selami jiwa saya, faham hati ini, ia amat DAHAGAkan KASIH Illahi.. bawalah saya kenali DIA.
awak..,
jangan tinggalkan saya dalam gelap. saya takut kerna saya takut sesat dari jalan KEREDHAANNya.
awak..,
kenali Al-quran, apakah yang terkandung didalamnya dan ajarkan pada saya ye? 
awak...,
 saya bukannya tidak tahu apa yang diajar oleh ISLAM, namun ILMU awak mungkin lebih banyak dari saya.
dan, sebab itu saya nak awak bimbing saya. 
dan akhir sekali,  awak....
sudikah awak jadi sahabat saya sampai ke SYURGA? ^_^

tak kisah la siapa awak tu.., tapi ainul nak yang membaca ni. kalau ainul ada buat silap tegur la...
kesian ainul terus jatuh dalam lubang yang sama. 

cikgu ainul cakap, umat ISLAM itu tak mungkin jatuh dalam lubang yang sama buat kali kedua. 
so, berikan tunjuk ajar kepada ainul ye awak?
**tenangkan hati.. ingatlah ALLAH.**

sekian, wassalamm.. :)

Saturday, 25 May 2013

Apa Yang Israel Takutkan Pada Islam?

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara* 

Ketika Rombongan Syeikh Maulana Tariq Jamil Selesai Menunaikan Solat Subuh di Salah Satu Masjid Dekat Perbatasan (Al Hudud), tiba-tiba seorang tentera Israel dari luar melihat ke arah dalam Masjid

Setelah melihat sebentar, lalu Tentera Israel itu langsung pergi ,.

Maka Syaikh Maulan Tariq Jamil menghampiri  tentera Israel itu dan bertanya ;

,-Apa Yang Dia Tadi Lakukan-,

"Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yang hadir Solat Subuh di Masjid..”~Kata Tentera Israel Itu~„

Syaikh Maulana Tariq Jamil dengan hairan bertanya ,

"Kenapa ?"

Tentera Israel pun menjawab, :

Di dalam Kitab Kami (Kitab Taurat)  ada tertulis.’

“Jika di seluruh dunia jumlah Orang Islam yang hadir untuk Solat
Subuh berjama’ah di Masjid adalah sama banyak dengan jumlah Jama’ah Solat
Jumaat, maka, saat itu Israel akan hancur"

“~Tetapi ketika tadi saya lihat di Masjid jumlah Orang Islam yang datang untuk Solat Subuh berjama’ah masih sedikit, maka, hati saya tenang, kerana Umat Islam pasti tidak akan dapat mengalahkan Kami”-

Wallahua'lam.

**walau sedikit manapun ILMU kamu, namun jika ia berguna buat orang lain. maka kongsikanlah ia.
tekan like jika ia satu perkara yang bermanfaat, dalam ISLAM dituntut untuk saling mengingati antara satu sama lain.**

sekian, wassalam.. ^_^

Kisah Wanita Tua Zaman Nabi Muhammad S.A.W Berulang Lagi

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Ingat lagi kisah seorang wanita tua yang sering menyakiti Rasulullah SAW?

Seorang wanita tua selalu menyakiti Baginda dengan meletakkan duri, najis dan lain-lain halangan di jalan yang selalu dilalui oleh Rasulullah SAW. Namun Rasulullah SAW tidak bertindak balas, Bagindai SAW sentiasa bersabar. Akhirnya apabila wanita tua itu sakit, Rasulullah SAW menziarahi dan merawati menunjukkan kasih sayang terhadapnya,dengan keperibadian mulia yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW,lalu terbukalah pintu hidayah lantas wanita tua tersebut memeluk Islam di tangan Baginda.

Kisah yang seakan sama berlaku pada masa kini di Amerika Syarikat. Diceritakan oleh Suhaib Webb antara beberapa siri ceramah beliau di Youtube.

Suhaib menceritakan seorang Islam dari Sudan menetap di kediaman yang banyak kes jenayah iaitu di Bronx, New York. Jiran warga Sudan itu ialah seorang wanita tua Yahudi.

Warga Sudan dan isterinya sering menyapa dan memberi makanan kepada jiran Yahudi tersebut. Tetapi wanita Yahudi itu mencampakkan segala pemberian dan sering memarahi mereka. Tetapi keluarga warga Sudan itu terus menyantuni jirannya, kerana ini adalah tuntutan Islam dalam hak berjiran.

Pada satu hari wanita tua Yahudi itu dirompak, lalu warga Sudan tersebut ternampak dan menyelamatkannya. Akibat kecederaan wanita tua Yahudi itu terlantar di hospital. Di hospital tiada siapa yang menziarahinya, hanya warga Sudan itu sahaja. Tetapi wanita tua Yahudi itu masih tetap memarahinya.

Apabila sihat, wanita tua Yahudi itu kembali ke rumah, namun warga Sudan tersebut masih berbuat baik kepada jirannya walaupun wanita tua Yahudi itu tidak menyukainya.

Akhirnya wanita tua Yahudi tersebut jatuh sakit. Sekali lagi dia terlantar di hospital dan tiada sesiapa juga yang menziarahinya hanya warga Sudan dan isterinya sahaja. Dengan keperibadian Islam yang ada pada warga Sudan tersebut menarik perhatian wanita Yahudi itu, lalu bertanyalah kepada warga Sudan tersebut mengenai Islam, Akhirnya terbukalah pintu hidayah lalu wanita tua Yahudi itu memeluk Islam. Subhanallah….

Tiga hari selepas memeluk Islam, wanita tua Yahudi itu tadi menemui ajal, menghadap Allah SWT.

Apabila dibacakan wasiat, wanita tua Yahudi itu telah menyerahkan semua hartanya kepada warga Sudan tersebut.

Firman Allah yang bermaksud:
“Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu dalam kebinasaan dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.” (Al-Baqarah: 195)
Islam menyeru umatnya berbuat baik sesama makhluk, baik berupa manfaat ilmu, harta benda dan juga yang berbetuk nasihat ke agamaan, sepertimana sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah mewajibkan berbuat ihsan atas setiap sesuatu.”

indahnya ISLAM, mampu membawa kita ke SYURGA.
sekian, wassalam.. ^_^

Friday, 24 May 2013

kerana indahnya Madihah..

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamaulaikum.. ahlan wa sahlan. 

sing the song! *broken inggeris. I kisah plak.. :P
"bila yang tertulis untukmu,
adalah yang terbaik untukku, 
kan ku jadikan kau kenangan yang terindah dalam hidupku"

oke, ikatan adik-beradik ainul memang erat, bagai air dicincang tak akan putus.
dari hasil perkahwinan umi abah, ainul mempunyai  6 adik-beradik.3 putera, 3 puteri...
 anak pertama, kedua and last 'hero'. anak ke-3, 4, and 5 'heroin'.

sekolah?
kalau boleh dari sekolah rendah sampai sekarang ni sekolah menengah umi nak kami belajar disekolah yang sama. senang sikit nak jaga.

jadi, bila adik ainul yang form1 tu masuk sekolah menengah yang sama.
mula la kawan-kawan pertikaian perbezaan antara kami, sedangkan kami sendiri tidak pertikaikan perbezaan antara kami walaupun sekecil kuman apatah lagi sebesar gajah..

kami bukan kembar, selang setahun kelahiran kami. so, apa yang perlu korang pertikaikan?
hanya sebab nama? kami bukan KEMBAR!
hanya kerana MADIHAH. tolonglah buka mata buka hati.
pasangan kembar pun tidak sama nama, perlu ke kami sama nama?
jangan berfikiran sempit. umat ISLAM harus BIJAK!.

kelahiran 3orang puteri, nama diberi atas perancangan umi dan abah.
*Ainul Mardziah bt. Zulkifli (mata yang diredhai / bidadari syurga)
*Auni Mardziah bt. Zulkifli (lemah-lembut serta diredhai)
*Aina Madihah bt. Zulkifli (mata yang cantik lagi terpuji)
umi dan abah hanya rancang anak-anak puteri dia diberi nama mula huruf A je...
bukan kerana MARDZIAH atau MADIHAH.  

Madihah itu lebih indah maksudnya buat adikku. tambahan pula, aina memiliki rupa paras serta mata yang memang cantik. sebab itu ianya berbeza.
jadi tak perlu dipertikaikan.

harap-harap, you all paham.
maksud nama kite semua indah.. bersyukurlah.
sekian, wassalam.. ^_^

doa mudah solat.

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum..
hari ni ainul nak kongsi doa dan cerita sikit. 
Alhamdulillah, Allah temukan ainul dengan doa ni dekat facebook.

JOM baca!

MACAM MANA NAK BUAT ANAK ANDA SOLAT TANPA PERLU DISURUH....DIBEBEL...DAN DIPUKUL?
Photo: ‎MACAM MANA NAK BUAT ANAK ANDA SOLAT TANPA PERLU DISURUH....DIBEBEL...DAN DIPUKUL?

Anak perempuan saya umur 13 tahun dan sangat ‘liat’ nak solat. 

Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat. 

Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat. 

Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’. 

Saya rasa sangat marah... dah la tak solat...menipu pulak...

Disebabkan perasaan marah, saya pukul anak saya....

Maasyaa Allah, saya tahu saya dah buat silap. 

Saya menangis dan saya mohon ampun pada Allah. 

Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah bagi warning... tapi anak saya tetap tak berubah... susah dan liat nak solat..

Pada suatu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita. 

Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya. 

Kawannya tu tak la kuat agama sangat, tapi bila azan berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk solat. 

Tak perlu disuruh.... 

Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya solat tanpa perlu disuruh..

Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni dan saya masih amalkan sampai sekarang”

Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni. 

Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je... doa.. doa.. dan doa.... 

Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan saya yang dulu liat solat dah mula berubah... 

solat tak perlu disuruh dah...solat Subuh pun boleh bangun sendiri, tak payah saya kejutkan. 

Dan Alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40 

Dan Doa adalah ...

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

"Rabbij 'al nii muqiimas solaati, wa min zurriyyatii, rabbanaa wataqobbal Du'aa'.....

[14:40] "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. 

Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku"

InsyaAllah... Jom Amal....semoga anak2 kita semua rajin mendirikan solat bersama....aamiinn...‎
Anak perempuan saya umur 13 tahun dan sangat ‘liat’ nak solat.
Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat.
Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat.
Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’.

Saya rasa sangat marah... dah la tak solat...menipu pulak...
Disebabkan perasaan marah, saya pukul anak saya....
Maasyaa Allah, saya tahu saya dah buat silap.
Saya menangis dan saya mohon ampun pada Allah.

Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah bagi warning... tapi anak saya tetap tak berubah... susah dan liat nak solat..

Pada suatu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita.
Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya.
Kawannya tu tak la kuat agama sangat, tapi bila azan berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk solat.
Tak perlu disuruh....

Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya solat tanpa perlu disuruh..
Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni dan saya masih amalkan sampai sekarang”
Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni.
Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je... doa.. doa.. dan doa.... 


Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan saya yang dulu liat solat dah mula berubah...
solat tak perlu disuruh dah...solat Subuh pun boleh bangun sendiri, tak payah saya kejutkan.
Dan Alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40
Dan Doa adalah ...

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

"Rabbij 'al nii muqiimas solaati, wa min zurriyyatii, rabbanaa wataqobbal Du'aa'.....
[14:40] "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku"
InsyaAllah... Jom Amal....semoga kita semua rajin mendirikan solat bersama....aamiinn...

Thursday, 23 May 2013

happy holiDay!!! ^_^

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamulaikum and HAPPY Holiday...
wahh!! bestnye cuti!,
but...

 cuti 2minggu. sekejap je...
pejam, celik. pejam, celik. dah nak SPM. Oh My God!!! :0
dan paling tak di lupakan, ainul dah nak masuk umur 17tahun. hehe... 
saya masih MUDA awak! 

rumah kata pergi, kubur sedang menanti.
moga kita semua mati dalam IMAN dan KEREDHAANNYA. amin...
*dup, dap! dup, dap! hati gementar bila sebut pasal mati... ketakutan amat jelas terasa. 
 T_T

pape pun, cuti ni banyak perkara yang perlu ainul fokuskan terutamanya SPM.
tinggalkan Facebook, handphone, twitter... *ada ke twitter? and blog? mungkin. haha!
tu niat cuti ainul sebab SPM bagi ainul tak lama lagi.
so, ainul taknak kecewakan umi dan abah. 
*tak sanggup tengok umi abah menangis sebab ainul gagal dalam hidup T_T
tolong doakan kebaikan untuk ainul k?

abah ainul pernah cakap, " ainul bukannya tak pandai.. semua anak abah pandai. cuma, ainul tak tahu nak gunakan kepandai tu dekat mana dan tak mahu tunjukkannya.
nak berjaya tak susah dan tak senang.. 
usaha ada, kejayaan pasti milik kita. 

nak dibandingkan angah dengan ainul, ainul lagi pandai.. 
angah orangnya biasa-biasa je.. cuma, tengok angah macam mana. sentiasa berusaha. hubungan dengan ALLAH, guru-guru, umi abah, adik-beradik dan kawan-kawan dia jaga. tak pernah nak berkira dengan hangpakan.. 
bangun pagi, qiam, baca buku.. hafal apa yang perlu dihafal.bantu umi.
tak pernah nak bazirkan masa dia dengan facebook semua ni.

berusaha sekejap je.. kalau dah berjaya tu.. hidup sendiri juga yang senang. 
umi abah bukan dapat pape kalau ainul berjaya, umi abah tumpang gembira je..
 yang selebihnya, kesenangan in syaa ALLAH dapat dekat ainul.
ambillah angah sebagai contoh terdekat. "

macam tu la serba sedikit nasihat dari abah ainul.
setiap kali nasihat, mesti sejam masa abah ambil, sebab ainul suka sangat set time bila abah bagi nasihat. rasa itu satu perkara yang best! sebab kalau lebih sejam je..., ainul mula la buat muka comel ainul ni. *haha, tolong jeles.  :P

ainul percaya dengan kata-kata abah ainul, sebab umi abah ni tahu kemampuan anak-anaknya.
 but, ainul ni lebih pada malas, sebab ainul tak berapa suka belajar. i don't know why?!.

ainul ni puteri sulong dalam family. *pahamkan disitu, ainul bukan anak sulong, but puteri sulong*
ainul rasa dalam tiga orang puteri abah umi, ainul la yang paling degil. dan dalam adik beradik dari abang long and angah sehinggalah azmi, ainul jugalah paling degil. 
dan ainul tak tahu datang dari mana ainul punya perangai ni. 
ya ALLAH... hiasilah diriku dengan sifat-sifat yang Kau cintai. amin...

ainul bukanlah seorang yang baik, tapi setiap INSAN itu ada niat untuk berubah kepada kebaikan.
sama-samalah kita berusaha. 
*alamak, umi dah tutup modem suruh tido, macam mana nak publish ni!!!!! 
tengok la kedegilannya ainul, tidur pun nak kena suruh.

Saturday, 11 May 2013

Sayang VERSI ISLAMIK. :)

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum.. 
jika ada masa untuk bersama blog, in syaa ALLAH... ainul try kongsikan perkara yang berfaedah dan mungkin menyeronokkan! hehe.. ^_^

ainul merayap-rayap dekat FACEBOOK..
tup, tup.. terjumpe dengan video ni. I see.. and BEST! menarik, OHSEM.
hope my lovely reader enjoy. 


Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merisaukan kamu
Ku harap iman mu takkan berubah
Kerna di sana ada syurga untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu jaga imanmu
Ku rayu kalau keluar rumahmu
tutuplah aurat untuk jaga dirimu.

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan Tuhan mu
Sayang percayalah apa kataku
Tuhanmu hanya satu.

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga taqwa dan imanmu
Sayang hancurkan bisikan jahatmu
itu pesan Tuhanmu.

sekian, wassalam... 
*may ALLAH bless you*

Saturday, 27 April 2013

USRAH! sebuah halaqah ILMU.

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum kawan-kawan blogger!.
apa khabar semua? sihat? 
alhamdulillah, yang pasti semua masih boleh bernafas. berSYUKURlah.. ianya tidak rugi.
keadaan hati? oke tak? 
hehe... moga TENANG dengan mengingatiNYA.

heyp! lama tak post pasal keindahan ISLAM ni..
ya ALLAH... sekarang ni kalau nak berdakwah dah macam-macam cara boleh buat kan?
cuma sekarang ni, terletak pada diri kita sendiri je nak saling mengingati antara satu sama lain atau tak.

apa itu USRAH?

ianya sebuah ikatan kekeluargaaan.
selain itu, ianya juga boleh dibuat bersama rakan-rakan anda. dengan adanya usrah ianya dapat ,mengeratkan HATI-HATI dikalangan kita semua. 
percayalah dengan kekuasaan ALLAH.

Tujuan usrah itu sendiri adalah untuk sama-sama tolong-menolong antara satu sama lain untuk memahami dan menghayati Islam kerana ALLAH. Sama-sama mengingatkan dan berpesan-pesan. Untuk meningkatkan ukhwah dan kecintaan Islam. Di dalam Al-Quran selain surah Al-Asr 103:3 yang mengingatkan supaya kita sentiasa saling mengingati dan berpesan kepada kebenaran dengan sabar, Allah berfirman dalam surah Az-Zariyat 51:55, bahawa peringatan itu amat perlu dan berguna bagi orang-orang Mu’min.
“Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanafaat bagi orang- orang mukmin”
pelaksaan usrah dalam bentuk yang kreatif atau memilih tempat yang menarik akan menaikkan semangat ahli-ahli usrah kita. usrah boleh diumpamakan seperti charge yang bertindak memberi cas kepada handphone yang kekurangan tenaga bateri

 dalam sesi usrah, you all bolehlah mendapat kenalan baru, berkongsi idea, ILMU, masalah dan boleh belajar memperbaiki diri melalui teguran dari ahli usrah anda.
time tu, you all kenalah ada sitaf terbuka jangan mudah bermasam muka k!. ^_^
mungkin teguran tu baik buat diri anda.

menariknye dalam usrah!
 kita sudah mempunyai jalan untuk mendapat teduhan Arasy ALLAH di akhirat kelak menerusi sebuah persahabatan. ini sebagaimana yang dapat digambarkan dalam hadis Nabi SAW, mafhumnya :
" dua orang lelaki yang saling berkasih sayang kerana ALLAH, bertemu dan berpisah kerana-Nya.."
(riwayat al-bukhari dan muslim)
perkataan "lelaki" dalam hadis itu juga ditujukan kepada perempuan. so, you all janganlah kecik hati. <3

dan!
kalau nak cari kawan untuk berusrah, carilah kawan yang baik-baik, maksudnya kawan yang boleh membawa kita kearah kebaikan, bukan apa... kalau cari kawan yang sebaliknya, kadang-kadang bukan boleh jadi group usrah malah buat group untuk bergosip plak. :P
Perumpamaan berkawan dengan orang yang baik dan orang yang jahat, adalah seperti penjual minyak wangi dan peniup dapur tukang besi.  Penjual minyak wangi, mungkin dia akan memberikannya kepadamu atau kamu akan membeli daripadanya, atau mungkin kamu akan mendapatkan aroma harum daripadanya.  Adapun peniup dapur, mungkin dia akan membakar pakaianmu, atau mungkin kamu akan mendapat bau busuk daripadanya.
(Hadis riwayat Muslim) 
akhir kata.
 jomlah kita berusrah!
membina halaqah yang penuh dengan kemanisan IMAN kerana ALLAH!

sekian, beramal dengan ILMU.
moga peroleh manfaat diakhirat kelak. ^_^