Sunday, 27 November 2011

yeahh.

mula cuti sekolah, ainul rasa bosan jer.. sebab umi and abah tak bawa pergi jalan2.
tunggu hari demi hari, akhirnyer bawa jugak pergi jalan2. tu pun sebab ade adik2 umi and anak2 diorang datang rumah.

tapi ade yang tak best jugak, sebab pergi tempat yang sama dan membosankan. tau tak ainul pergi mana?.

  •  hari khamis - zoo negara
  •  hari jumaat - petrosains, klcc
  •  hari sabtu - kenduri kat shah alam.
  •  hari ahad - konvokesyen kat KUIS.
pergi Zoo Negara, banyak kali dah... bosan yang teramat sangat. tapi demi cousin yang baru nak mengenali kehidupan di sekeliling mereka, ainul ikut la jugak. lagi pun kena jaga diorang jugak, dah la nakal2 belaka.

Petrosains pun ainul penah pergi, tapi dulu pergi ngan kawan2 sekolah rendah. best. rindu sangat2 bila memori tu bermain di ingatan. sayang kawan2 semua. terutamanyer kawan ainul sorang ni. dia baek, pandai and suke bergurau ngan ainul. tapi dia pemalu sikit, hanya orang tertentu akan jadi kawan dia. time belajar, buat kerja kursus or exam selalu berlawan2 untuk dapat markah yang lebih baek dari dia. tapi sedih jer.. ainul dapat kenal dia setahun jer, time darjah 5. 

hapy > sad


kali ni pulak, ainul pergi petrosains dengan family, adik2 umi and cousin. jiran pun ikut jugak. ainul tak tau pulak umi ajak kawan umi (jiran). best jugak!. jiran ainul bawa anak dia sekali. hehe... sebelum balek, main kat taman permainan tu. cousin ainul yang kecik2 tu jer la yang main. bosan sangat tunggu diorang main. yang besar2 ni, pergi naik buaian. hehe.. best. :))

hari sabtu, bangun pagi bersiap nak pergi shah alam. kenduri cousin umi. family ainul jadi tetamu istimewa la.. dalam perjalanan, ambil angah kat sekolah SAMBEST. simple jer kenduri cousin umi tu.. kenduri tu dalam dewan. adooii,,, kalau kenduri, ainul lebih suke bawah khemah jer. tak berape minat kalau dalam dewan. tak tau sebab pe.
lagy satu, kenduri cousin umi tu ade pasang lagu. grrr... ni memang ainul tak suke. kalau nak pasang pun, pasang la lagu nasyid or selawat ker?. baru la ade barakah.

urmmm.. dah 3 hari pergi jalan2. penat tau tak?!. tak cukup rehat.
kali ni kena bangun awal pulak, acu ainul kena ade kat kolej dia pukul 7:30 pagi. kena bertolak, pukul 7 pagi. wahh!. best. jadi tetamu khas. boleh duduk dalam dewan.

yang tak best, duduk dalam tu.. bukan boleh buat pape pun. masuk dewan pukul 7:30 pagi hingga 12:00 tengah hari. lame....

nak bagi tau ni, nak tau tak?. kalau taknak tau takpe.

acu ainul adalah " Graduan Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab Sebagai Bahasa Kedua "
dapat kepujian kelas pertama pulak tu.. jelesnyer..

nanti ainul nak belajar bahasa arab dengan dia la.

thumb up untuk kejayaan acu saya. ;)

* mungkin ade orang yang lebih hebat dari acu saya, tapi saya tetap berbangga dengan kejayaan acu saya. *

wassalam..

> may ALLAH bless you

Friday, 25 November 2011

hehe.. hey, ainul baru belajar nak mencantikkan blog.
alhamdulillah, cantik la jugak. haha. perasan.
ade yang ainul cube buat sendiri and ade kawan2 ainul yang ajar.
thank for all. satu senyuman istimewa buat anda :))



sekian.. wassalam.

< may ALLAH bless you > 



Thursday, 24 November 2011

arggghhh !!!

asalamualaikum. :)

ainul nak citer ni,
pagi tadi. ainul bangun tidur, solat subuh and terus siap2 nak pergi teman acu ainul gy kolej dia. kat Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor ( KUIS ).  bertolak dalam pukul 9 pagi. pergi sana nak ambil jubah diploma acu ainul jer.. acu ainul konvo hari ahad ni, cousin ainul pun ikut jugak.

sebelom keluar rumah, cousin ainul sorang ni gatai sikit. dia cakap la, " ainul cantik la.. ". ainul tanye balek, " hah! tak dengar lah? ulang balek.". lepas tu, dy cakap, " eh! takde pape la..". padan muke, tau pun takut.
kehkeh.

sampai jer kat KUIS, kena tunggu sampai sejam. orang ramai giler. ainul tunggu dengan cousin ainul. kami duduk kat kerusi yang di sediakan, acu ainul pergi uruskan jubah dy tu.

lepas tu, ade pasangan ni. ainul tak tau diorang ni kapel, tunang or dah kawen. ainul sembang la ngan cousin ainul. yang girl dy tu, masok pergi ambil number giliran. lepas tu, laki dy tu duduk kerusi berhadapan dengan ainul. jauh sikit la..

hati pun tertanye-tanye, "Ya ALLAH,.. gatainyer laki ni.. ade pape ker yang tak kena ngan aku?. kenape dy tengok aku?".

ainul pun buat tak tau jer.. lepas tu, girl dy and kawan girl tu datang. duduk sebelah laki tu. diorang sembang2. laki tu cakap ape entah, dua2 girl tu pandang ainul. " adoii.. ape masalah diorang ni????!!."
takpe la.. ainul buat tak tau lagi. sabar.

dengan tidak disangka oleh ainul. tetiba jer.. girl laki tu, maki2 and tengking2 ainul. dah la depan orang ramai pulak tu. nak jer tampar muke girl tu. kalau boleh, laki tu pun ainul nak tampar. kau ingat aku takde maruah!. b***h punye pompuan. hellooooo!!! laki kau yang tengok2 aku, aku pulak yang kau nak maki. sedar la diri tu sikit, muka dah lawa dah. perangai tu, cube ubah sikit.

nasib jer, tu bukan kolej aku. kalau tak, dah lame aku maki kau balek!. sebab kau tua dari aku, aku malas nak tengkeng2 kau. harap umur jer tua dari aku, tapi otak tak boleh pakai jugak. tak malu punye pompuan!. arrgghh!!!. geram. benci!!

malas nak cari gaduh, ainul duduk diam jer la.. kalau tak, dah lame pompuan tu kena.
sabar jer la. time tu pulak, cara ainul berpakaian macam student kolej tu. adoii, mesti la pompuan tu ingat ainul student kolej tu. ngekngok btoi!. 



* maaf. ayat terkasar sikit, nak lepaskan geram*

balek dari KUIS, dalam pukul 12 tengahhari. tetibe umi hantar mesej, " kenape lambat sangat?". balas, " dah on the way ".

sampai rumah, terus kuar pergi Zoo Negara..

sekian..

< may ALLAH bless you > 

Wednesday, 23 November 2011

why ?!

asalamualaikum.

korang... ainul sedih ni.. :(
kenape? why? sebab ape? ape salah ainul? kenape jadi macam ni? bagai mana boleh jadi? salah sape? patut ker? perlu ker?... arggghhhh... banyaknyer soalan yang tak terjawab.

tertekan, tension. boleh jadi giler macam ni! arghhhh.
m**i cepat lebih elok. takyah susahkan sesape.

oker.. mungkin salah ainul, maafkan ainul. terima kasih sudi berkawan dengan ainul.

ainul tak faham kawan ainul sorang ni. betoi, ainul tak faham langsung.
ape maksud dy? untuk sape? ape yang dy perlu?. tolong la. fahamkan ainul. terangkan pada ainul. please! :(

oker, fine. berhenti kat sini.

korang mesti selalu tengok ainul hapy. korang mesti cakap,

" ainul ni macam tak penah ade masalah jer.. ". 

ainul cakap macam tu, sebab ade sorang kawan ainul penah cakap macam tu. kalau sesape nak cakap macam tu, silakan.
memang ainul selalu hapy. kadang2 perangai ainul pun macam giler2 sikit. bila ainul citer masalah ainul, tau pulak korang nak nanges.

sahabatku... ainul nak bagitau satu perkara jer..
mungkin korang nampak ainul takde masalah because every time ainul sentiasa nampak hapy. ainul ade perasaan sedih, ainul pun tahu menanges. mungkin beberape orang jer penah tengok ainul menanges. semua orang ade masalah. ainul sayang kawan2 ainul. ainul taknak kawan2 risau dengan kesedihan ainul. ainul sembunyikan kesedihan tu.. biar ALLAH saje yang tahu. kali ni, ainul bagitau segalanyer.

adakalanyer, kita perlu menanges. tapi bagi ainul bukan dihadapan kawan2 kita, melainkan air mata itu tidak dapat dikawal walaupun kite cube ketawa.

* memang bukan jenis ainul untuk tunjukkan kesedihan ainul depan kawan2 ainul. melainkan air mata itu tidak dapat dikawal.*

seorang wanita yang kuat ialah >

  1. melukis kekuatan melalui masalah
  2. tersenyum saat tertekan
  3. tertawa saat hati sedang menangis
  4. tabah di saat terhina
  5. mempersona kerana memaafkan
  6. mengasihi tanpa balasan
  7. bertambah kuat dalam doa dan pengharapan ILAHI.

mungkin hari ni, hujan ribut buat ainul.
hari esok, ku mohon Ya ALLAH. berilah aku pelangi dan matahari yang akan menyinari hidupku. 
wassalam.. 


< may ALLAH bless you >

Saturday, 19 November 2011

geramnYer!

asalamualaikum. kalau tak jawab dosa. :))

mai sini ramai2, cik nak citer sikit. hehe..
semalamkan, saya kan, gy la teman aunt saya beli baju kahwin dia. Bakal uncle saya pun ikut jugak. Uhmm.. penat jugak. Kena jalan sana sini. sebelom balek rumah, aunt saya pergi tabung haji. lepas tu, aunt saya buat ape entah kat mesin ATM tu. Ape aunt saya buat pun saya tak tau, tak tengok pun sebab time tu saya buat kerje giler saya. kehkeh.

Sebelum tu, saya taknak citer kat kawan saya sorang ni. Saya cakap salah sikit, dia gelak macam saya buat lawak jer. Menyampah. Geram!. Ngeeeee… mentang-mentang dia pandai. Saya nak merajuk dengan dia, padan muke. Uweeeekkk. :P

Sambung cerita. Saya pergi kat mesin ATM Bank Rakyat. Sebenarnyer saya takde kad bank rakyat pun, saje main tekan2 kat situ. Hehe..
kat skrin mesin ATM tu, dia keluar nama2 negeri. Saya fikir kena touch kat skrin tu sebab zaman sekarangkan dah canggih. Dengan takde perasaan time tu, saya tekan2 la kat skrin tu.
Hati saya pun berkata “ kenape tak boleh? Macam tu jugak. Kenape tak tukar pape ni.”, Ya ALLAH.. rasa diri ini b***h jer time tu. Memang la tak boleh sebab benda tu bukan touch-screen. Malunyer.. naseb la takde orang time tu, saya dengan aunt saya jer. Bakal uncle saya tu, dah gelak2 macam ape entah. Eeeeeee!! Geramnyer. Rasa nak tumbuk2 jer muka bakal uncle saya tu. Grrrrrrr…. =,=’

bila dah malu, baru nak guna otak sikit. Dah tau kat bawah tu dia bagi number, butang hijau, kuning and merah. Tekan jer la kat situ. Ni pergi gatai tangan nak tekan2 kat skrin tu kenape?, kan dah malu. Heeee…

lepas tu saya tekan butang hijau. kat butang tu, ternyata “diterima”. Kat skrin tu, dia tanyer macam2 la. nak masukkan duit, keluarkan duit, deposit, and banyak lagi la. Saya pilih deposit. Lepas tu dia mintak number kod. Hah! Ape tu?. Saya dah la tak tau pasal benda2 ni. Saya pun tekan number yang saya suka. Ngekngokkan?.

Tengok2, “ deposit anda tidak diterima “. Macam mane nak terima, kad pun takde. Kalau diterima jugak, sah2 mesin ATM tu bermasalah.
Tapi, yang peliknyer. Last sekali, dia keluar slip transaksi. Selame ni, saya buat macam tu tak keluar slip pape pun. Uhmmm… 

K la.. penat menaip. Sekian.
*Saya tau, kawan saya yang gelakkan saya tu mesti bace post saya ni. Saya bagi satu cubitan paling kuat untuk kamu. eeeee!.*

> moga bertemu lagi <

Tuesday, 15 November 2011

busynYer !!

asalamualaikum. :)

hey!. tengok la tajuk kat atas tu... :(
time saya sekolah busy, time saya cuti pun busy. kalau time sekolah, kena siapkan keje sekolah yang berlambak tu. biasa la kan, nak jadi orang yang berjaya kena la belajar and berusaha.

habis tu, kenapa time cuti sekolah busy? ada keje sekolah jugak ker?. haha.. (gelak terpaksa)
nak tau tak sebab pe saya busy?. saya ni kan rajin, kena la bantu umi buat keje rumah. kemaskan rumah, masak and seakan dengannyer. siap dapat gelaran " maid " lagi tu. bestkan?.

umi saya cakap, " sepanjang cuti ni kita ada tukang masak baru k. ". kamu tau tak sape tukang masak baru tu.. sapa lagi kalau bukan "saya". bestkan jadi tukang masak?. setiap hari kena percikan minyak panas. lagi best bila adik saya yang last ni suka mintak apa yang tak dirancang nak masak pada hari tu.

bila di fikir2kan balek, takpe la.. belajar dari kecil, besar nanti tak payah la nak cari orang gaji untuk tolong masak and mengemas rumah. semua kita buat sendiri, tak payah bayar gaji. jimat duit. hehe..

lagi pun, kalau kita ambil tukang masak, setiap hari suami kita makan masakan dia, bukan masakan kita. tak jeles ker?. silap hari bulan, suami kita kawen ngan orang gaji. kesian...

senang citer, belajar uruskan kerja rumah dari kecil. kalau nak belajar masak jangan takut dengan percikan minyak sebab sampai besar kalau kita masak pasti merecik jugak. lagi satu, orang pompuan kena suke kat budak2 tau. ;)


> moga bertemu lagi 

Sunday, 13 November 2011

buatmu muslimah.



Seindah mawar yang menguntum
Seharum bauan nan mewangi
Tumbuhnya dikau di taman hati
Kedua ayahbunda yang dihormati


KejelitaanMu tiada ukur tara
Bukanlah pada paras diwajah
Tapi keayuanmu datangnya
Dari hati yg beriman lagi bertaqwa
Letaknya harga diriMu
Bukanlah dengan bergaya pakaianmu.
Itulah benteng yang menunjukkan
Seorang muslimah yang jitu
Iman disanubari adalah mahkota yang tidak ternilai
Janganlah biarkan ia dirampas hancur berkecai


Kami semua remaja
Diri adakalanya meronta
Ingin mencuba
Tetapi ada batasannya
Jikalau Iman teguh didada
Gundah gulana dapat dijajah
Taqwa yg kau semadikan
Dalam diri yang penuh dengan pencarian
Ya Allah mudahkan kita jalani kehidupan
Dengan penuh keredhaan
Demikian itu
Jagalah dirimu seperti dikau
menjaga harta kesayanganmu


dikau ibarat rama-rama
Selagi warna sayapmu tidak terurai
Selagi itulah dikau diMinati dan diSayangi
"perjuanganku UNTUK islam"


> moga bertemu lagi < ilysm. :*

Saturday, 12 November 2011

SPM.

hey! sekolah saya dah cuti, sekolah anda bila?.
urmm.. ada sebahagian sekolah yang ada exam SPM pasti cuti sebab nak bagi abang2 and kakak2 kita yang menduduki SPM dapat fokus. " Selamat Menduduki Exam SPM dengan Baek and Good Luck! ".
kenapa saya ambil "SPM" tu sebagai tajuk besar? Bukan saya yang nak amik SPM, tapi abang saya. Saje nak bagi semangat.
Coretan hati buat abang Ngah tersayang > asalamualaikum, :)
adik rindu Angah, tapi insyaAllah esok rindu tu akan terubat sebab umi nak bawak adik melawat Angah kat asrama. Tak sabar rasenyer. Akhir kata, good luck and do the best in your exam. Love you so much!. " :D

> moga bertemu lagi <

JelesnYer !!!

assalamualaikum. :)
aikk! tengah buat ape tu? takde kejer ker? bosan?. uhmm... selalunyer time cuti sekolah ni, kalau family kita takde buat perancangan time cuti sekolah, sudah tentu anak-anaknyer dalam delema kebosanan. :(
apa kata, kita kongsi cerita nak? kalau tak nak takpe.. saya tak kisa.

k la... balik pada tajuk " JelesnYer !! ". kenapa dengan jeles?. nak tau ker?.
uhmm.. sebenarnyer kan, kalau sahabat2 sejenis dengan saya nak sentuh saya sikit, saya rasa geli. diorang cakap " kau ni kuat jeles la.. sebab orang nak sentuh sikit,dah geli. ". nak senangkan cerita, saya ni kuat jeles.

kali ni, saya jeles bukan sebab ape pun, cuma saya tak dapat pergi rombongan ke terengganu selama 3 hari 2 malam dengan hanya bayaran RM 50 jer... rasa rugi pulak tak dapat pergi. huhu..

bertolak malam khamis, balek malam sabtu. hari khamis tu, saya ade call kawan saya, diorang cakap " ainul, best giler!! kami shopping giler boboboi. lepas ni kami nak pergi mandi pantai. ainul ! pantai takde orang la.. kami kongker pantai ainul. " ( dengan nada happy yang teramat sangat ). Ya Allah !!! betapa jelesnyer saya time dengar citer diorang tu, sekejap orang tu citer, lepas tu disambung pulak oleh orang lain. sape la yang tak jeles. hanya Allah saja yang tahu.

dah la.. malas nak citer panjang2. kalau nak tau lebih lanjut, tanyer la kawan2 saya yang pergi tu.
wassalam.

> moga bertemu lagi <

Monday, 7 November 2011

terima kasih ku ucapkan.

Asalamualaikum~
salam aidiladha buat teman-teman yang saya sayang. :)

k la... rasenyer takde pape yang ingin di ceritakan.
saya tak tahu saya sakit ape. kalau kawan2 boleh bagitau apa jenis penyakit saya ni, tolong bagitau k.
saya harap sangat.

setiap kali saya hendak berdiri dari kedudukan saya, kepala saya selalu pening. rasa bagai dunia ni berputar. kedudukan yang tidak stabil, membuatkan saya rebah kelantai.
Umi saya cakap,  "sakit tu tak lame, nanti hilang la sakit tu.. "
setiap kata-kata seorang ibu adalah doa untuk anaknyer.. tapi... kenapa sakit tu masih ada?.

" Ya ALLAH, andai kesakitan yang aku hadapi ini sebagai pengampun dosaku. terima kasih ku ucapkan. dan andai juga ianya sebagai dugaan. terima kasih juga ku ucapkan. ku mohon tempatkan lah aku disisi-mu."

lagu " muhasabah cinta " membuatku rasa yakin untuk terus hidup.
andai itu takdirnya, aku terima dengan hati yang terbuka.

Wednesday, 2 November 2011

Nukilan Hati.

hey! korang ngah watpe tu? kalau tak ada keje nak buat, jom baca nukilan saya niy... saye buat nukilan niy time dekat sekolah. bosan giler2, xtau nak buat ape. tetiba jer, tangan ni bergerak untuk menulis satu nukilan hati. sebelum tu, " jangan pikir pape tau." :)

inilah hasilnyer >

Wahai Sahabatku,
cinta ini lumrah kehidupan,
ianya hadir tanpa diduga,
cinta itu milik Tuhan,
ia akan hadir dan pergi dan kehendak yang Esa.

Wahai Pencintaku,
cintailah Tuhan mu sebelum kau mencintaiku,
sayangilah kedua ibubapa mu, sebelum kau menyayangi diriku,
kasihilah saudara2 mu, sebelum kau kasihi aku.

Wahai Pencintaku,
ku harap kau mencintaiku,
bukan kerana kecantikan ku,
kerna aku takut, kecantikan ini berlalu pergi.

Wahai Kekasihku,
kuatkanlah cintamu buat ku,
cintailah aku kerna agama yang suci,
dan cintai aku, kerna Tuhan yang satu,
jika pudar cintamu terhadap agama dan Tuhan,
maka pudarlah cintaku terhadap mu.

Wahai Kekasihku,
begitu banyak dugaan yang datang untuk memisahkan hati ini,
dengan adanya kesabaran dan ketaqwaan,
hati ini sentiasa bersatu.

Ingatlah Wahai Pencintaku,
jika kita dipisahkan,
ingatlah Tuhan jika kau merinduiku,
moga Tuhan pertemukan aku dalam mimpimu.

adoii, penat menaip. panjang pulak nukilan aku ni. k la.. sekian.
wassalam.

> moga kita dapat bertemu lagi. < ilysm. :*